Baksidan med OS-festen - en garanterad förlustaffär

Idag kliver svenska damlandslaget i fotboll in i OS-turneringen för att kämpa om medaljerna. Som vanligt förväntas spelen bli en stor fest. Arrangörerna kan däremot förvänta sig en rejäl baksmälla.

DI publicerade under tisdagen en artikel som visade vad kostnader och resultat för att arrangera ett OS under modern tid varit, och det är ingen positiv läsning.

Genomgående kan man se att det alltid blir dyrare än budgeterat att arrangera ett OS. Sedan 1992 är Barcelona värst på listan då man översteg budget med 417 procent. OS i Peking var det OS då budgeten höll som bäst, kostanderna blev endast 4 procent högre än planerat. Å andra sidan var Peking redan det klart dyraste spelet som någonsin hållits.

386 miljarder kronor kostade Peking-OS. Det kan jämföras med spelen 4 år tidigare i Aten som gick på 119 miljarder och spelen i London 4 år efter som gick på 98 miljarder.

Årets OS i Rio är hittills en succé relativt tidigare spel. Man har nämligen endast överstigit budgeten med 51 procent. Det kan låta mycket men det är faktiskt den näst lägsta budgetmissen för ett sommar-OS sedan 1960, endast slagen av redan nämnda Peking-OS. Sett till kostnaden blir spelet också det billigaste OS:et sedan år 2000 i Sydney.

Saïd Business School har räknat på hur mycket ett OS generellt drar över budget. Genomsnittet för hur mycket mer ett sommar-OS kostar än budgeterat är 252 procent. Motsvarande siffra för vinter-OS är lite bättre, den siffran är endast 135 procent.

Denna konstanta misskalkylering väntas vara orsaken till att ett OS mer eller mindre är en garanterad förlustaffär. För trots att kalkylerna inför OS brukar visa på ekonomisk vinst för arrangörerna är det sällan som det inträffar.

I modern tid har endast ett olympiskt spel gått med vinst, det var OS i Los Angeles 1984. Anledningen till vinsten kan förklaras med att OS 1976 i Montreal hade blivit ett rejält ekonomiskt fiasko, vilket medförde att Los Angeles var enda ansökande arrangören till OS 1984. Därmed hade man betydligt bättre förhandlingspositioner mot IOK än vad andra arrangörer haft. Till exempel fick man igenom att man kunde ha invigningen och friidrottstävlingarna på en 60 år gammal arena.

Kostnaden för Los Angeles OS blev därför endast 1,2 miljarder dollar i dagens penningvärde och man kunde uppvisa en vinst på 232 miljoner dollar.

Återstår att se om Rio lyckas hålla sig till en budgetmiss på 51 procent eller om den blir ännu högre.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Googles innovationschef: Snart kan du koppla upp din hjärna mot molnet och nå oändlig intelligens
  2. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt
  1. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
  2. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
  3. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  4. Leif GW efter veckans sanslösa börsklipp: Håller hårt i aktierna – och ska köpa mer
  5. Kalldusch för Handelsbankens anställda: Årets vinstdelning slopas helt

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.