Baksidan med OS-festen - en garanterad förlustaffär

Idag kliver svenska damlandslaget i fotboll in i OS-turneringen för att kämpa om medaljerna. Som vanligt förväntas spelen bli en stor fest. Arrangörerna kan däremot förvänta sig en rejäl baksmälla.

DI publicerade under tisdagen en artikel som visade vad kostnader och resultat för att arrangera ett OS under modern tid varit, och det är ingen positiv läsning.

Genomgående kan man se att det alltid blir dyrare än budgeterat att arrangera ett OS. Sedan 1992 är Barcelona värst på listan då man översteg budget med 417 procent. OS i Peking var det OS då budgeten höll som bäst, kostanderna blev endast 4 procent högre än planerat. Å andra sidan var Peking redan det klart dyraste spelet som någonsin hållits.

386 miljarder kronor kostade Peking-OS. Det kan jämföras med spelen 4 år tidigare i Aten som gick på 119 miljarder och spelen i London 4 år efter som gick på 98 miljarder.

Årets OS i Rio är hittills en succé relativt tidigare spel. Man har nämligen endast överstigit budgeten med 51 procent. Det kan låta mycket men det är faktiskt den näst lägsta budgetmissen för ett sommar-OS sedan 1960, endast slagen av redan nämnda Peking-OS. Sett till kostnaden blir spelet också det billigaste OS:et sedan år 2000 i Sydney.

Saïd Business School har räknat på hur mycket ett OS generellt drar över budget. Genomsnittet för hur mycket mer ett sommar-OS kostar än budgeterat är 252 procent. Motsvarande siffra för vinter-OS är lite bättre, den siffran är endast 135 procent.

Denna konstanta misskalkylering väntas vara orsaken till att ett OS mer eller mindre är en garanterad förlustaffär. För trots att kalkylerna inför OS brukar visa på ekonomisk vinst för arrangörerna är det sällan som det inträffar.

I modern tid har endast ett olympiskt spel gått med vinst, det var OS i Los Angeles 1984. Anledningen till vinsten kan förklaras med att OS 1976 i Montreal hade blivit ett rejält ekonomiskt fiasko, vilket medförde att Los Angeles var enda ansökande arrangören till OS 1984. Därmed hade man betydligt bättre förhandlingspositioner mot IOK än vad andra arrangörer haft. Till exempel fick man igenom att man kunde ha invigningen och friidrottstävlingarna på en 60 år gammal arena.

Kostnaden för Los Angeles OS blev därför endast 1,2 miljarder dollar i dagens penningvärde och man kunde uppvisa en vinst på 232 miljoner dollar.

Återstår att se om Rio lyckas hålla sig till en budgetmiss på 51 procent eller om den blir ännu högre.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  3. Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier
  4. Ny konkurs på fastighetsplattformen Tessin
  5. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant