Klassisk litteratur gör dig till en bättre ledare - här är expertens tre favoriter

Sommaren är en fantastisk tid för läsning.

När man tänker på 'ledarskapsböcker' tenderar hjärnan att förse oss med bilder på facklitteratur som Good to great av Tim Collins eller The seven habits of highly effective people av Stephen R. Covey. 

Men enligt Scotty McLennan, föreläsare i polistisk ekonomi på Stanford Graduate School of Business och skolans förra dekan i religion, kan det vara begränsade att hålla sig till biografier, manualer och case-studier. Han menar att vi går miste om något stort.

Några av de mest värdefulla insikterna från hjärtat av ledarskapsfältet kommer inte från företags- och ledarskapshyllan, säger McLennan. De kommer från litterära klassiker.

Litteratur går på djupet i karaktärers inre, något som är mindre vanligt i fackliga motsvarigheter. I en video producerad av Stanford GBS förklarar Scotty McLennan hur klassisk literatur kan ge nya perspektic på livet - och arbetslivet: Det kan göra dig till en bättre ledare. 

Vilka klassiker ska man börja med? Här är McLennans tre favoriter. 

1. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Scotty McLennan kallar Fitzgeralds mästerverk för en bok om den amerikanska drömmern. Boken kretsar kring Gatsby och hans resa långt upp i samhällstoppen, allt i syfte att vinna tillbaka hans livs kärlek, Daisy.

"Det som är så bra med Gatsby är hans idealism, hans gröna ljus i horisonten - som särskiljer och lyfter honom över alla andra. Jag tror inte att många av oss kan leva på Gatsbys nivå av idealism väldigt länge", säger McLennan. "Men Fitzgeralds bok utmanar oss, gör oss varse om kraften i den (idealismen)". 

1. Främlingen av Albert Camus

McLennan betonar vikten i att då och då vända sig till existensialismen. 

"Böcker som 'Främlingen', 'Pesten' eller 'Fallet'" - alla av Camus - är "väldigt kraftiga sätt att 'clean the desk'", säger han i videon. Att ifrågasätta livet och dess mening öppnar inte bara upp rätta prioriteringar, det gör oss även konkret bättre på att ta beslut, menar McLennan.

 3. Återstoden av dagen, av Kazu Ishiguro

Kazu Ishiguro har skrivit en bok om en äldre butler så hängiven sitt yrke att han har blivit blind för omvärlden. Scotty McLennan är inte den enda som tycker att boken är lämplig ledarskapslitteraruter. 'Återstoden av dagen' refereras ofta till i texter som handlar om ledarskap och etik. Se till exempel här, och här.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.