Fotograf: Stocksnap

Amazon testar drönarleveranser - i samarbete med regeringen

E-handelsjätten är övertygade om att drönare hör framtiden till. Nu samarbetar de med den brittiska regeringen för att nå målet.

Amerikanska e-handelsjätten Amazon ska i samarbete med den brittiska luftfartsmyndigheten, CAA, börja testa leveranser av små paket med hjälp av drönare. Det skriver The Guardian. 

Anledningen att det blev Storbrittanien och inte hemmamarknaden är att luftrummet i USA är striktare reglerat. Amazon har bett om tillstånd i USA, men inte fått förfrågan godkänd, något som har upprört vd Jeff Bezos. Han har sagt i ett uttalande att sådana lagliga restriktioner är det absolut största hotet mot drönarleveranser.

LÄS MER: 3 svenska drönarbolag du måste ha koll på

Amazon kommer att få tillåtelse att testa drönarna i olika scenarion, vilket inkluderar hinder-lägen samt flygningar där en person driver flera drönare samtidigt, enligt ett uttalande.

Amazons talesman sade att experimentet, det första i sitt slag att genomföras i Storbritannien, kommer att följa drönare som bär paket med en vikt på 2,3 kilo eller mindre. 90 procent av Amazons försäljning utgörs av paketleveranser i sådana viktklasser.

LÄS ÄVEN: Scotland Yard: Vi vill att drönare ska jaga väskryckare

CAA kommenterade den gemensamma satsningen med att säga att testerna kommer att ha som mål att inte störa andra flygobjekt i luftrummet. Flygningarna kommer att ske på en höjd av 120 meter och ske bortom sikt för närliggande flygplatser, sade CAA.

Det här testandet är inom ramen för Amazons mål att kunna leverera ett paket inom 30 minuter till hem runt om i världen - med hjälp av drönare. Deras nya samarbete ger signaler om att Storbrittanien kommer att vara först ut, även om företaget hoppas att drönarleveranser ska bli en del av varje jordbos vardag inom en snar framtid. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.