Fotograf: Flickr.

Skippa köerna med biometri - här är startupen som gör det möjligt

Startupen Clear drömmer om en värld utan köer. Och biometri är vägen dit. 

Kommer du också alldeles för tidigt till flygplatsen, fullt förberedd på att stå i kö. Att stå i kö är tröttsamt. Möjligheten att skippa de långa köerna inför en flygresa skulle spara många minuter - och höja trivsamhetsnivån betydligt. 

Det är där Clear kommer in i bilden. Clear är ett amerikanskt startup som med hjälp av biometri låter resenärer segla förbi identitetskontrollerna på flygplatsen. Identitet finns inbäddad i fingeravtryck och iris. Det använder sig Clear av, scanning av fingeravtryck eller iris ersätter helt enkelt passet.

LÄS ÄVEN: 71 svenska heta startups som kan bli nästa stora succé

Nätverk i grunden.

Så här funkar det: När du registrerar dig på Clears hemsida kollar företaget ditt pass eller körkort och ställer ett par personliga frågor. Sedan läggs ditt fingeravtryck, irisavbild och ansikte till i profilen. 

Clear är alltså en nätverkstjänst. Först om du har registrerat dig i förhand kan du skippa passkontrollsköerna. Idén bygger på att kunden ser värde i tjänsten - ju fler som gör det desto sannolikare är det att flygplatser i sin tur ser ett värde i att Clear tar plats på deras faciliteter. 

När du - som Clearmedlem - anländer till flygplatsen, scannar du in dig i en Clearstation. Sedan tar du dina väskor och vandrar bort till en specialinhägnad gång som leder fram till säkerhetskontrollen. Övergripande kan processen liknas vid om du har bokat första klass - med skillnaden att förstaklass-resenärer fortfarande måste visa passet, det slipper Clear-medlemmen. 

LÄS ÄVEN: Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent

'Biometri är mainstream'.

Företagets mål är en till fullo 'kölös' flygplatsvistelse - och de är övertygade om att biometri är vägen dit. För nuvarande experimenterar de med att biometribasera, håll i er nu, boardingkort, väsketiketter, lounge-inträde och betalningsmetoder.  

"Vi vill att folk använder servicen som ett ekosystem", säger vd Seidman Becker i en kommentar till Business Insider. "Biometri håller på att bli mainstream, för sex år sedan användes det bara inom försvarsmakten, men nu håller kunder på att bli allt mer bekväma med dess närvaro. Det är dit världen är påväg och vi vill vara ledande i den utvecklingen." 

LÄS ÄVEN: Wallenbergarnas nya guldägg: Plattform som styr kontorsstädning och påfyllning av fruktkorgar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.