Fotograf: Pexels

Veganskt 'forskningsmirakel' för 690 miljoner ska smaka precis som kött

Efterlängtad, fullständigt vegansk och blödande. Nu är den här. 

'Den omöjliga burgaren' är en efterlängtad, laboratorietillverkad, fullständigt vegansk hamburgare vars syfte är att smaka exakt som kött. Den ska till och med lukta som biff. Eller som burgarens stolta kreatörer - biokemisten Patrick O. Brown och superkocken David Chang - uttrycker det ska den "osa blod". 

Fem år och 80 miljoner dollar - motsvarande drygt 690 miljoner svenska kronor - tog det att tillverka burgaren.

LÄS MER: Oxford-studie: Världen skulle spara biljoner dollar och miljoner människoliv om alla slutade äta kött

Brown och Changs startup har inte haft brist på folk som tror på burgarens potential, investerare har varit mer än villiga att bidra med de 690 miljonerna. Bolaget är den bäst finansierade mat-startupen på ett decennium, till och med Bill Gates hoppade på tåget i den sista rundan.

Burgaren vill inte bli förknippad med vanliga 'veggiealternativ'. I Browns ord har det tagit ett helt team av "awesome forskare", dietister och kockar att utveckla produkten, som Brown gärna ser att vi kallar forskningsmirakel. Grunkomponenten - heme - är en organisk heterocyklisk molekyl och är enligt Impossible Foods ett "basalt byggblock för allt liv på jorden". Ämnet förekommer naturligt i vissa djurs muskler och i ett fåtal växter. Men i mirakelburgaren är det syntetiserat på Browns labb. 

Samir Kaul, grundare och partner på Kholsa Ventrures, samt den enda investeraren i burgarföretagets allra första runda, säger till Wall Street Journal att mycket har hängt på grundaren Patrick O. Brown: "allt det här har gått mycket enklare för Pat, han har en sådan otrolig legitimitet". Samir Kaul har varit med i varenda investeringsrunda sedan den första.  

LÄS ÄVEN: Målet: Öka försäljningen av vegetariskt med flera hundra procent

Utöver heme är burgaren uppbyggd av bland annat rötterna från sojaböneväxter, kokosnötter, potatisar, med fler växter. Vill man ta en tugga av detta 'forskningsmirakel' är det Changs restaurang Momofuko Nishi som gäller. Den är belägen i Chelsea i New York och har serverat burgaren sedan i mitten av juni. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST