Google lanserar skydd mot spamsamtal - hot mot Truecaller

Google kommer att uppdatera Nexus och Android med skydd mot spamsamtal.

Det finns få saker som är så jobbigt som oönskade samtal från telefonförsäljare. Google går nu på offensiven mot alla "hej hej, nej tack". Något som kan komma att drabba svenska startupsuccén Truecaller, som länge satsat på att bli världens största app för telefonsamtal, skriver Techcrunch.

LÄS ÄVEN: Kunderna forsar in - men en av fem får lämna svenska techsuccén

Google kommer erbjuda Nexus- och AndroidOne-mobilerna en uppdatering som gör att användaren kan se om ett samtal är ett så kallat spamsamtal. Efter att ha godkänt eller nekat samtalet kan numret sedan flaggas som ett spamnummer, rapporterar Engadget.

Att detektera, och då det önskas blockera, spamsamtal är grunden i Truecallers affärsidé. Appen är mycket populär Indien och andra tillväxtmarknader. Truecaller tillhandahåller även ID för inkommande samtal genom att använda sig av nummer som är 'crowdsourcade' av sina användare. Enligt Techcrunch har Googles app inte samma 'community'-tanke som Truecaller, men användare som inte tidigare varit medveten om tjänstens existens kommer att ta emot nyheten positivt, menar sajten. 

LÄS MER: Hennes batteri kan förlänga Teslas körsträcka med 70 procent

I Googles satsning kommer misstänkta spam- och robotsamtal att synas med en röd varningstext. Även om enheten inte uppfattar ett nummer som spam kommer användaren kunna gå tillbaka till sin samtalslista för att markera oönskade samtal. 

Nexus-enheter har redan en funktion som gör att okända nummer kopplas till företag som finns med på Google My Business och visar information som är kopplat till numret. För att funktionen ska fungera medger Google att "din telefon kan behöva sända information om dina samtal till Google", vilket bolaget sedan kan använda i en databas. 

Samsung levererade en liknande funktion i sin nya telefon Galaxy S7 i februari. Uppdateringen för Nexus och AndroidOne lanseras inom kort.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.