Fotograf: The Martian

Boeing tänker flyga människor till Mars

Vd Dennis Muilenburg lanserade planerna vid flygjättens 100-årsjubileum.

Världens största flygplanstillverkare, amerikanska Boeing, firar 100 år med att meddela att bolaget kommer fokusera ännu mer på innovationer, som bland annat ett överljudsplan för kommersiell trafik och raketer som kan transportera människor till mars. Det skriver Reuters.

"Vi har vunnit under 100 år tack vare innovation. Nyckeln är disciplinerad innovation. Vi tar risker. Vi kommer investera smart.", sa bolagets vd Dennis Muilenburg till reportrar under firandet av bolagets 100-årsdag. 

Chicagobaserade Boeing, vars största konkurrent är europeiska Airbus, levererar inte bara passagerarplan, utan även stridsflygplan, tankflygplan, spaningsflygplan, kommunikationssatelliter och raketer. 

LÄS ÄVEN: Lär av Filip Tysander - entreprenörens succé i fyra steg

Företaget undersöker nu möjligheterna att lansera överljudsplan, så kallade supersonic- och hypersonicflygplan på den kommersiella passagerarmarknaden. Man ska även satsa på bemannade resor till Mars, och Muilenburg tror starkt på projektet.

"Jag förväntar mig att den personen (som först åker till Mars) kommer åka i en Boeing-farkost", sa han.

Överljudsplanen och de bemannade resorna till Mars ligger dock antagligen flera decennier fram i tiden, enligt Muilenburg.

Närmsta i tiden försöker Boeing sälja 109 flygplan till Iran, vars sanktioner lyftes tidigare i år. Bolaget väntar på godkännande från den amerikanska kongressen. Utöver planen till Iran finns beställningar på 5.700 flygplan i orderboken - tillräckligt för att de 100.000 anställda ska arbeta på högvarv de kommande sex till sju åren.

LÄS ÄVEN: Bli smartare på semestern - här är fem böcker Bill Gates tycker att du ska läsa i sommar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST