Fotograf: Youtube

Brexit har gjort det billigare att tanka - bensinpriset har sjunkit flera veckor i sträck

Nu sänker de ledande bensinbolagen priset - igen.

Brexit har gjort många bekymrade och skapat oro på marknaden. Men en Brexit-nyhet, som i alla fall är positiv för bilister, är att det även lett till ett lägre bensinpris. Detta skriver DN.

Bensinpriset har sedan Brexit-omröstningen gått ner omkring 50 öre/liter. Innan omröstningen låg priset för 95-oktaning bensin på 13:62 kr/l. De senaste veckorna har de stora bensinbolagen sänkt priset, som nu ligger på 13:07 kr/l.

LÄS ÄVEN: Får fyrdubbel lön - om de skippar semestern

"Det råder inget tvivel om att Brexit har dämpat förväntningarna på marknaden. Vi såg att oljepriset innan Brexit låg på runt 50 dollar fatet. Nu ligger det på cirka 45 dollar", säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea till DN.

Det gjorde att bensinpriserna inte föll lika mycket som oljepriserna. Men i år ser det ut som att lagernivåerna på bensin i USA är väldigt höga. De ser ut att ha förberett sig extra, säger Thina Saltvedt.

De fallande priset har, förutom Brexit, påverkats av det sjunkande råoljepriset. Om vi blickar framåt är de höga produktionsnivåerna oroande, menar Thina Saltvedt.

"Iran är nästan tillbaka på nivåerna innan sanktionerna. De bara pumpar ut olja. Vi ser också att ett land som Libyen vill öppna exportterminaler som varit stängda en längre tid", säger hon.

Trots Opec-ländernas oförmåga att bromsa produktionen tror Saltvedt på en ny prisuppgång snart.

"För tredje kvartalet tror vi att oljepriset kommer att ligga på 52 dollar", säger Thina Saltvedt.

LÄS ÄVEN: Obamas drömjobb efter Vita huset: Sälja enfärgade t-shirts på Hawaii


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.