Fotograf: Starship / Instagram

Deras tusentals små robotar ska i 6 km/h leverera mat till dörren för 1 dollar

Nu rullas tjänsten ut till miljontals konsumenter.

Snart kommer det vara möjligt att få middagskassen inte bara levererad till dörren, utan få den levererad av en robot dessutom. Det är startupen Starship Technologies som har utvecklat en robot som från juli ska börja leverera mat till konsumenters bostad, skriver Inc.

Det är två av medgrundarna till Skype - Ahti Heinla och Janus Friis - som jobbat på att få ut den lilla roboten på marknaden. Enligt grundarna hoppas man snart kunna få ner priset på en leverans från 15 till en dollar.

LÄS ÄVEN: Hemköp börjar sälja insekter: "Smakar ungefär som popcorn"

Roboten är utrustad med sex hjul för att kunna ta sig över stenar och trottoarkanter. En anställd kommer till en början manövrera roboten genom dess nio kameror, men efterhand kommer den börja lära sig vilka rutter som är bäst, och autopiloten tar över.

@starshiprobots on #WestminsterBridge with #MrUnionJack!!! #BigBen #London

Ett foto publicerat av Starship Technologies (@starshiprobots)

För att ingen ska stjäla maten på vägen är den även utrustad med ett lås, och kamerorna ska hjälpa till att förebygga och motverka stöld och sabotage. Innan året är slut planerar man ha över 1000 robotar ute i tjänst.

De rullande leverantörerna, som färdas i omkring 6 km/h, är gjorda för att transportera maten den sista sträckan fram till konsument, och ska därför vara utplacerade i hubbar. Europas största matleveransföretag Just Eat är en av de första kunderna.

Första städer ut är London, Düsseldorf, Bern och ytterligare en, ännu inte tillkännagiven tysk stad. Tester planerar även utföras i Tallinn, där företagets utvecklingsavdelning ligger.

Starship - ready to #deliver!

Ett foto publicerat av Starship Technologies (@starshiprobots)

"Genom att lansera partnerskap med stora företag kan vi gå in i nästa fas i vår utveckling. Starship har testat robotarna i 12 länder de senaste nio månaderna, och nu kommer vi utveckla expertis för hur vi ska driva verksamheten i praktiken", säger Ahti Heinla, som också är vd, i ett pressmeddelande.

Man planerar att inom kort kunna erbjuda tjänsten i andra europeiska städer, samt i USA.

LÄS ÄVEN: Världens första drönare för passagerare kan flyga 100km/h på upp till 3500 meters höjd


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST