Hemköp börjar sälja insekter: ”Smakar ungefär som popcorn”

Ser det som ett viktigt steg för miljön och framtiden. 

Hemköp-butiken i Älvsjö är känd för att testa nya spännande koncept. De har bland annat sålt kängurustek, pytonorm och krokodilfötter. Till hösten kommer ytterligare en proteinrik nyhet till frysdisken: Insekter. Detta skriver Stockholm Direkt.

LÄS ÄVEN: Tre svenska företag som vill att du ska äta insekter

Det har gått förvånansvärt bra för butikens storsatsning på exotiskt kött. Totalt säljer den ungefär ett ton om året. Kilopriset ligger omkring 300 till 500 kronor. 

Butiksägaren Mats Källsbo är positiv. Han menar att folk tycker det är kul att våga testa annat än Mamma Scans köttbullar och falukorv. Mats Källsbo hoppas nu på att folk kommer att vara lika modiga när det gäller insekter.

”Folk kanske byter ut det vanliga köttet mot insekter någon gång i veckan så på det viset är det ju bara bra”, säger ägaren Mats Källsbo till tidningen Stockholm Direkt.

Köttindustrin står för 18 procent av världens koldioxidutsläpp, men tydligen behöver man inte bojkotta animaliska livsmedel helt och hållet för att äta miljövänligt.

”Kossor släpper ut åtta gånger så mycket koldioxid som bilar. Insekter är allt vi kommer äta om 25 år eftersom det är mer miljösmart. Det är gott dessutom, smakar ungefär som popcorn”, säger Mats Källsbo.

Faktum är att insekter redan konsumeras i 80 procent av världens länder. I Sverige har det inte bara stor potential att gå hem hos miljöaktivister eftersom det är en extremt miljövänligt – även kroppsbyggare kan tänkas ta emot insekterna med öppna armar då de har hög proteinhalt.

LÄS ÄVEN: Ikea: Om 20 år livnär vi oss på 3D-printade köttbullar

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST