Fotograf: Thanassis Stavrakis / TT

Många bollar i luften för Zlatan – nu startar han ett riskkapitalbolag

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic skaffar extraknäck vid sidan om sin fotbolls- och entreprenörskarriär.

Man kan minst sagt säga att fotbollslegenden Zlatan Ibrahimovic har många bollar i luften. Fotbollstjärnan som precis har bytt klubb från franska Paris Saint-Germain till engelska Manchester United driver även sportklädesvarumärket A-Z och ett parfymvarumärke. Nu startar han ett eget riskkapitalbolag. 

LÄS ÄVEN: Här är Zlatans nya guldgruva

Fotbollsstjärnan grämer sig inte över Sveriges mediokra insats i EM. Han verkar ha kommit över det för länge sen. 

Nu går han i sin mammas fotsspår, som även hon äger ett investmentbolag, och tillsammans med tre andra fotbollsstjärnor startar han ett eget. 

LÄS ÄVEN: Zlatan köper gammal kyrka av sin mor för 110 miljoner

Trots att han lämnar Paris Saint-Germain, behåller han kontakten med tre spelare i laget. Marco Verrati, Maxwell och Salvatore Sirigu bildar tillsammans med Ibrahimovic ett bolag som ska investera i företag och verksamheter. Detta skriver Di och hänvisar till nyhetsbyrån NTB.

Enligt uppgifter äger Ibrahimovic 58 procent av aktierna i bolaget Ciroo. Riskkapitalbolaget har sitt säte i Milano. De övriga fotbollsspelarna äger 14 procent vardera. Enligt NTB har spelarna skjutit in 10 000 euro, motsvarande 95 000 svenska kronor, i bolaget.

2015 hamnade fotbollsstjärnan på VA:s lista över svenska miljardärer, med en förmögenhet på 1,2 miljarder kronor. Tack vare sina varumärken väntas värderingen av Ibrahimovics förmögenhet stiga under året. 

LÄS ÄVEN: Miljardär nummer 145: Zlatan Ibrahimovic

Det finns även andra stjärnor som startat investmentbolag. Ett exempel är Mikael Persbrandt som förra året startade ett riskkapitalbolag med affärsmannen Tommy Jacobsson. Varenne, som deras investmentbolag heter, satsar på startups.

LÄS ÄVEN: Mikael Persbrandt blir riskkapitalist – satsar miljoner på startups

Även frontmannen för det svenska popbandet Ace of Bace försöker sig på en karriär som affärsman. Med sitt investmentbolag Norvik Ventures storsatsar han på musik och teknik.

LÄS ÄVEN: Ace of Base-Ulf har blivit riskkapitalist – satsar stort på ”nya Guitar Hero”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.