Fotograf: Roam / Facebook

Startupen som hjälper dig skippa fast boende - och bli en digital nomad

Den här startupen är något för alla som är trötta på svenskt väder och vill jobba över hela världen.

Drömt om att frilansa på Bali ett tag? Kanske flytta någon månad till Miami sen? Att leva som digital nomad och slippa vara knuten till en viss plats har blivit allt vanligare, när de enda arbetsredskapen många behöver är en dator och bra wifi.

Problemet är ofta boendet. Hotell är knappast ett alternativ, och även Airbnb blir dyrt i längden. Men genom den nya startupen Roam kan du "prenumerera" på ett boende, utan att vara bunden till en plats. Det här skriver Fast Company om.

För 500 dollar i veckan eller 1800 i månaden blir du medlem och får bo i något av deras hus. Man kan välja att bara stanna någon vecka, men de flesta stannar under en längre tid.


Bali-boendet har pool på den gemensamma innergården.

Boendena är designade för att just bo i - inte som hotell eller semesterresmål. Man får ett eget rum med toalett och badrum. Sedan finns det gemensamma ytor för umgänge, att arbeta och ett gemensamt kök. Tanken är att attrahera en blandning av människor i olika åldrar och med olika sysselsättning.

LÄS ÄVEN: 10 bästa branscherna för frilansare

Idag har företaget bostäder i Madrid, Miami och på Bali. Snart tillkommer London och Buenos Aires. Innan 2017 är slut planerar man ha tre till fem ytterligare ställen.


Miami...


...även här finns pool.

En viktig aspekt av att bo tillsammans är man faktiskt är tillsammans med andra människor. Även om alla har egna rum är gemenskapen viktig. Kanske framförallt när man är ny i staden, då kontakten med andra som har bott där längre och känner staden bättre är mycket värdefull.

"Om du flyttar från plats till plats så tar det alltid ett par veckor innan du känner dig hemma", säger grundaren Bruno Haid till Fast Company. "Den känslan vill vi kunna skapa på en så kort tid som möjligt. Du kan dyka upp på Bali och så bor du med människor som har varit där en längre tid, vilket innabär att du har allt du behöver för att ta navigera i det nya lokalsamhället."


Madrid.

Och Roam har bra tajming. De digitala nomaderna - entreprenörer utan fast bostadsort - blir allt fler. Trenden har öppnat upp marknaden för bostäder och arbetsplatser för dessa nomader. Roam är som sagt ett av de företag som erbjuder bostäder, men framförallt har antaler crowdingkontor, här man hyr en arbetsplats, ökat.

Några exempel på framgångsrika sådana är Betahaus i Berlin, Hubba i Bangkok och The Hub i Singapore. Och nu börjar alltså även "crowdingbostäderna" växa fram. Så frilansare och entreprenörer - världen ligger framför era fötter!

LÄS ÄVEN: Så övertalar du din chef om att få jobba hemifrån


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST