Fotograf: Flickr

Broccoli spetsas med ”superkrafter” – ska motverka cancer

Planen är även att göra samma med såväl kål som morötter.

Det är allmänt känt att broccoli är en nyttig grönsak för oss människor, men nu jobbar forskare vid University of Illinois på att göra den ännu nyttigare och därmed minska risken för cancer.

LÄS ÄVEN: Forskare: Finanskrisens okända offer - 500 000 dödsfall i cancer

Broccoli är redan sprängfylld av fenoler, en kemisk komponent som upptäckts ha en fantastisk förmåga att motverka fria radikaler, vilka kan orsaka allvarliga skador på våra celler och även leda till att vi åldras snabbare.

Olika former av fenoliska föreningar stärker kroppens naturliga process och stora doser fenol anses även minska antalet degenerativa sjukdomar. Enkelt förklarat rör sig degenerativa sjukdomar om att funktionen i organ, celler eller vävnader försvagas eller i värsta fall upphör. Exempel på den typen av sjukdomar är typ2-diabetes och astma.

Jack Juvik leder nu ett forskarteam vid universitetet i Illinois som skapar korsbefruktningar mellan stammar av broccoli för att få fram vilka kombinationer som ger den högsta koncentrationen av fenoler. Planen är även att göra samma med såväl kål som morötter, enligt Business Insider.

Jack Juvik menar att vi bör äta brocooli eller närbesläktade kålgrönsaker minst tre till fyra gånger i veckan för att minska risken för cancer, som i vissa fall är just en form av degenerativ sjukdom.

LÄS ÄVEN: Trött på jobbets blaskiga kaffe? Hennes maskin gör färska smoothies direkt på kontoret

Forskaren bedyrar också att även om den "upphottade broccolin" skulle se något annorlunda ut kommer den att smaka precis på samma sätt som förr. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.