Fotograf: TRISS (Youtube)

Sluta drömma om en "bostadskarriär" - det är över nu

Många svenskar har blivit rika på att bo - men nu är "bostadskarriären" ett minne blott, enligt experterna.

Bostadsmarknaden är inte längre en arena där man kan göra karriär och snabba pengar. Det menar storbankernas chefsekonomer som är övertygade om att bomarknaden i Sverige inte blir lika stark som förra året, då priserna steg med 16-17 procent.

Swedbanks chefsekonom, Anna Breman, menar att utvecklingen leder till att den som vill göra en ”bostadskarriär” bör tänka till både en och två gånger. 

Idag gäller det snarare att se på sin bostad som en långsiktig investering där det främst handlar om att ha någonstans att bo", säger hon.

En klassisk ”bostadskarriär” går ut på att dra nytta av att storstäder som Stockholm växer med flera busslaster per dag. Inflödet av människor driver upp priset på fastigheter och leder i sin tur till att vinsterna från lägenhets- och husaffärer kan användas för att ”byta upp sig” till mer attraktiva lägen och större bostäder.

Anna Breman räknar dock kallt med att det inte kommer att gå att tjäna några större pengar på kortsiktiga bostadsaffärer under en överskådlig tid.

”Jag förväntar mig en stabilisering på bomarknaden. För mig känns den prisuppgång vi såg under förra året på 15-20 procent osannolik framöver”, säger hon. 

Nordeas chefsekonom Annika Winsth delar hennes uppfattning och räknar med att marknaden landar på -5 procent till +5 procent i år. 
Hon tycker dock inte att man ska stirra sig blind på siffrorna, utan det handlar också om vart man vill bo.

Den som regelbundet köper och säljer bostäder på samma ort kan lugnt fortsätta med det, medan den som flyttar in till en storstad som Stockholm lär få det betydligt tuffare framöver, menar Annika Winsth.

Det innebär också att det blir svårare att göra en klassisk bostadskarriär.

LÄS MER: Hemlige banktoppen: "Långsiktigt ska bostadspriserna falla rejält"

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist menar att det kärva läget gör att man bör passa på att binda sina boräntor till ett lågt pris innan det är försent. Hans resonemang lyder att endast riskbenägna med en buffert som klarar svängningar bör överväga rörliga lån. Här bör dock tilläggas att banker tjänar mer pengar på fasta än rörliga lån.


Vd:n för mäklarjätten Erik Olsson Fastighetsförmedling, Erik Olsson, tror ändå att det går att göra bra bostadsaffärer även i fortsättningen. 
Han tonar dock ned förväntningarna kring riktiga klipp på bostadsmarknaden.

”Det blir inte samma skjuts som de senaste årens breda prisuppgång har lett till”, säger han.

LÄS ÄVEN: Borättspriser faller i Stockholm – största nedgången på 8 år

Det är lätt att tro att man redan har gjort en ”bostadskarriär”, men det går inte att tala om en sådan förrän vinsten har realiserats, enligt Erik Olsson. Om värdet på den bostad du säljer har ökat med 1 miljon kronor är det ytterst troligt att värdet på din nästa bostad har ökat med ungefär samma nivåer, enligt Erik Olsson.

Skattereglerna säger också att den som säljer sin bostad med vinst måste betala realisationsskatt – även kallad reavinstskatt. Skatten går visserligen att skjuta upp och betala ränta på, men det är inget alternativ att föredra annat än för köpare som inte skulle klara kreditprövningen annars, menar Erik Olsson. 

På Erik Olsson Fastighetsförmedling tror man heller inte att regeringens förslag om att släppa reavinstuppskoven fria i fyra år kommer att få någon större långsiktig påverkan.

”Faktum är det blir billigare att betala reavinstskatten genom att ta större banklån när du köper en bostad. Statens kritik av banker som inte justerar sina bolån efter marknadens utveckling blir ihålig när de egna marginalerna för uppskoven blir mångdubbelt högre”, säger Erik Olsson.

MISSA INTE: Experterna förklarar - så påverkas svenska bopriser av Brexit

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST