Fotograf: Henrik Montgomery / TT

De hjälper elever med matte genom articifiell intelligens

Testas just nu av 10 000 elever i Sverige inför lanseringen.

När Pisarapporten kom 2013 slog den ned som en bomb i Sverige. Inget annat OECD-land hade rasat så mycket i mattekunskaper. Förra året gick 23 procent av niorna ut ur grundskolan med ofullständiga betyg.

Svenska Eedcuation Albert siktar på att höja elevernas mattekunskaper med AI-baserade läxhjälparen Albert.

Bolaget startades av barndomskamraterna Arta Mandegari och Salman Eskandari som läste industriell ekonomi på Chalmers. Parallellt med studierna drev den sistnämnde en av Sveriges största ideella organisationer för läxhjälp - Intize - och blev mentor åt 300 grundskole- och gymnasieelever.

"Salman kunde förklara allting. Så han är Albert, men kan inte alltid finnas till hands. Jag hade behövt en Albert vid min sida under studieåren", säger 30-årige Arta Mandegari.

Salman Eskandari skulle bli managementkonsult, medan Arta Mandegari läste Chalmers Entreprenörsskola. Det dröjde inte länge förrän de insåg att det går att skala upp läxhjälpsverksamheten. Fröet till Albert var fött. Inte bara välbärgade familjer skulle få råd med läxhjälp till sina barn.

LÄS ÄVEN: Deras genomskinliga högtalare ska hålla hela livet - och alla delar går att byta ut

I dag är Albert så avancerad att den kan se vad en elev är bra och mindre bra på och rekommendera uppgifter. Nästa steg är att eleven kan säga till Albert att den har prov en viss vecka och vill ha A i betyg.

"Vi vill skapa en tjänst där snacket går i klassrummet om hur en klasskompis plötsligt kunde få så bra betyg."

Eeducation Albert drog igång förra sommaren och var självfinansierat till december. Då gick en rad affärsänglar, däribland grundaren av finansbolaget Collector Lena Apler, in med 7 miljoner kronor. Pengarna har använts till att utveckla en prototyp.

Just nu testar nära 10 000 svenska elever Albert. Prislappen landar på strax under 100 kronor per månad - en abonnemangsform lik Spotify.

"Största utmaningen ligger i att inte ge systemet för stor frihet. Vi samarbetar med förlag som Liber och Sanoma och vet exakt vilka böcker eleverna använder och kan mata systemet med en massa data om elevens uppgifter vilket ger ett mer träffsäkert AI."

Från början var Albert tänkt att hjälpa elever som har svårt för matte. Numera får även duktiga elever möjlighet att utvecklas i sin egen takt och exempelvis gå direkt på lösningar i stället för textförklaringar. Visionen är att höja andelen som klarar den svenska grundskolan. Därefter vill bolaget skala upp tjänsten för en global marknad.

"Vi ser att behovet är störst för naturvetenskapliga ämnen. Det är ett hyfsat universellt språk, vilket gör det enklare att anpassa Albert för hela världen."

Eeducation utvecklar också en CSR-modell, där företag ska kunna finansiera läxhjälp i en viss region.

LÄS ÄVEN: Stanford-forskaren: "Det råder en allmän missuppfattning om att man måste offra sin egen lycka för att nå framgång"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST