Fotograf: Privat

Hon var Spotifys första rekryterare - det här letar hon efter när hon anställer

"Om du är mer kreativ av att kunna sitta fram till klockan 00 och sedan komma in efter lunch, eller jobba hemifrån eller på ett kafé, så måste du få göra det", säger Sigrid Magnusson-Karlsson.

Sveriges tech-scen boomar. I Stockholm har världsbolag som King, Klarna, Mojang och Spotify fötts. I den här ekonomin är det programmerarna som är superstjärnorna och de vet om det. Eftersom alla rycker och sliter i dem kan de ta ut fina löner och få fina förmåner.

Det är viktigt att få in rätt person i rätt tid för att kunna bygga sin produkt. Men många startupbolag har svårt att hitta rätt. Maria Rankka, vd på Stockholms handelskammare, har sagt att det råder en enorm brist på programmerare i just Stockholm.

Så hur ska man då göra för att få tag i en skicklig programmerare och få den att stanna kvar? Om det finns någon som kan svara på den frågan så är det Sigrid Magnusson-Karlsson.

Hon var den första rekryteraren på Spotify och anställde ensam åttio utvecklare under sitt första år på musiktjänsten. Fem år senare är hon partner på rekryteringsfirman Scede, som bland annat samarbetar med Niklas Zennströms Atomico, och anställer utvecklare till lovande bolag som mattjänsten Wolt, podcastjänsten Acast och spelbolaget MAG Interactive.

Det svåra i dag är inte att hitta duktiga programmerare menar hon.

"Det är lätt att hitta programmerare genom Linkedin och tjänster som Stackoverflow, Github och Connectifier. Men det här är en marknad där många blir kontaktade av 2-5 rekryterare per vecka", säger hon.

Eftersom duktiga programmerare kan välja och vraka mellan erbjudanden är det svårt att locka över dem. Och det blir svårare för varje år.

LÄS ÄVEN: Företagsledarnas favoritfrågor - det här vill Elon Musk och Richard Branson veta när de anställer

De struntar i att svara på Linkedin och därför gäller det att kontakta dem på andra sätt. Det kan handla om att hitta den privata e-postadressen, eller Skype. Många ogillar att bli kontaktade via telefon berättar hon.

"Var tydlig och konkret med varför du hör av dig och vad du vill. De har inte tid att gå igenom allt."

Vad letar du efter när du anställer?
"Mina kunder anställer hellre på rätt attityd än att kandidaten har exakt allt rätt. De flesta har samma syn på vilka de vill anställa. Det är viktigt med rätt mindset, att man är en doer och kreativ. De ska vara tekniskt kunniga men ändå vara sociala."

Vad kan man locka med?
"Bolagen måste göra mycket av jobbet. Det är bra om utvecklarna skriver om tekniken bakom produkten för det är många som går i gång på just det. Det spelar inte så stor roll vad man gör om bara tekniken är häftig. Alla på Wolt gillar inte mat och alla på Spotify gillar inte musik."

Om man redan har duktiga och erfarna utvecklare med sig på skutan blir de lättare att hitta nya. Många vill jobba med duktiga utvecklare och lära sig av dem. Det är bra att erbjuda flexibla arbetstider.

"Om du är mer kreativ av att kunna sitta fram till klockan 00 och sedan komma in efter lunch, eller jobba hemifrån eller på ett kafé, så måste du få göra det."

Hur hanterar man intervjun?
"Där handlar det om att få dem att förstå varför de ska jobba hos er. Man ska inte direkt gå in på en intervju och fråga vad de har gjort tidigare. Jag sitter extremt mycket och pratar om man vad bolaget kan erbjuda och berättar om kulturen. Jag letade folk till en högt uppsatt tjänst på Spotify. Folk trodde att det var nästintill omöjligt. Men jag hade tur och hittade en rätt profil ganska tidigt. Sedan tog det ungefär 10-15 timmar av samtal med den här personen innan han ens började överväga att byta jobb. Till sist tog han jobbet på Spotify."

Hur vet man att man hittat rätt?
"Det märker jag tidigt. Man ser det på personens inställning. Börjar de prata om förmåner och löner direkt så är de inte rätt typ av person. Man ska ha en passion och ställa frågor om bolaget och tekniken bakom."

LÄS ÄVEN: Fyndläge på lyxresor i sommar - priserna rasar

Vilken är den största förändringen som sker just nu?
"På mobilsidan, både för Apple och Android, så börjar många utvecklare bli konsulter. Det finns en stor marknad för dem och det är lätt att starta eget för många efterfrågar den kompetensen. Samtidigt får de mer flexibilitet och tjänar bättre. Det här kommer göra att det blir ännu svårare att anställa programmerare."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST