Fotograf: Micke Lundström / TT

Klarna lånar 300 miljoner kronor – vill diversifiera finansieringskällor

Lånar för att öka omsättningen med 40 procent. 

Snabbväxande Klarna ökade omsättningen med 30 procent från 2,2 miljarder kronor under 2014 till 2,8 miljarder kronor 2015. Den snabba tillväxten berodde främst på stark försäljning i Norden och tysktalande länder, enligt Reuters. 

LÄS ÄVEN: Klarna går offline - och räknar med att bli ännu större där än online

En viktig förklaring till Klarnas framgångar beror på smidigheten i tjänsten – du behöver varken registrera dig eller uppge kortnummer, utan det räcker med e-postadress och postnummer för att senare få faktura via e-post. 

Klarna sköter idag tio procent av alla online-transaktioner i Europa och tjänsten introducerades även i USA under förra året. Planen är nu att öka omsättningen med ytterligare 40 procent i år. För att lyckas måste man dock finansiera fortsatt expansion i USA och även Storbritannien, men också ”diversifiera” bolagets insamling av kapital. Klarna väljer därför att in 300 miljoner kronor i ”mindre prioriterade” företagsobligationer från ett antal större icke namngivna nordiska investerare. 

LÄS ÄVEN: Klarnas vd gjorde allt för att få en investering - stalkade riskkapitalsterna på Google Street View

Beskedet innebär att Klarna följer många andra techbolag som väljer att ta lån snarare än att späda ut andelar i sina bolag för att få in kapital, enligt Reuters. Den bakomliggande orsaken är att alltfler investerare nagelfar techsatsningar i takt med växande oro för att vi ser en bubbla som är på väg att spricka.

Klarna har sedan tidigare investerare som Skype-grundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico och även amerikanska legendariska investeringsbolaget Sequoia Capital för att bara nämna några.

Betaljätten värderades till drygt 19 miljarder kronor vid slutet av 2015 efter att svenska medier rapporterat att försäkringsjätten Skandia köpt en procent av Klarna för 200 miljoner kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST