Fotograf: Flickr

Sverige tar silver i europeiska Unicorn-racet – endast slaget av Storbritannien

Spotify är Europas mest värdefulla Unicorn.

Nära en tredjedel av alla europeiska Unicorn-bolag, alltså teknikbolag värderade över en miljard dollar, är uppstartade i Storbritannien. Sverige kommer på andra plats. Detta enligt en rapport från den techbaserade investmentbanken GP Bullhound.

LÄS ÄVEN: Superentreprenören: Så bygger du en unicorn

Antalet Unicorn-bolag i Europa har under ett år har gått från 37 till 47 stycken. Bolagen har ett sammanlagt värde på 130 miljarder dollar, enligt The Guardian.

Rapporten visar även att den svenska musiktjänsten Spotify passerat den svenske it-miljardären Niklas Zennströms skapelse Skype som det mest värdefulla Unicorn-bolaget i Europa med en värdering på 8,5 miljarder dollar.

Storbritannien har överlägset flest Unicorn-bolag med nära en tredjedel av alla företag på listan. Här kan exempelvis nämnas bolag som modejätten Asos, pengaöverföringsbolaget Transferwise och fastighetsbolaget Zoopla. Men även nya bolag på listan som augmented reality-bolaget Blippar (blandar virtual reality med verkligheten) samt Anaplan, som utvecklar mjukvara för affärsplanering. Det sistnämnda bolaget grundades i Storbritannien, men är numera baserat i San Francisco, enligt The Guardian.

Samtidigt har vissa aktörer försvunnit från Unicorn-listan. Betalbolaget Powa hade exempelvis en värdering på 3 miljarder dollar, men har gått i konkurs. Fiaskon i den europeiska ”Unicorn-klubben” är dock ovanligt. Detta beror på att Unicorn-bolag tenderar att ha högre omsättning än sina amerikanska motsvarigheter.

Det genomsnittliga europeiska Unicorn-bolaget omsätter 315 miljoner dollar och värderas till 18 gånger omsättningen. Motsvarande siffror i USA är 129 miljoner dollar och 46 gånger omsättningen. The Guardian tolkar det hela som att amerikanska investerare är mer villiga att pumpa in pengar i bolag som knappt har några intäkter med förhoppning om att dessa ska generera rejäl avkastning i framtiden.

Manish Madhvani, en medgrundare till GP Bullhound, menar att rapporten visar att europeiska techsektorn står sig stark.

”Det har aldrig funnits ett bättre tillfälle att verka inom Europa…På sikt kan Europa även producera sitt första techbolag med en värdering på 100 miljarder dollar”, säger han till The Guardian.

Finlands andra Unicorn-bolag Supercell är på god väg. Företaget ligger bland annat bakom den gigantiska spelsuccén Clash of Clans och har idag blivit Europas första ”decacorn”. Det vill säga ett bolag värderat till minst 10 miljarder dollar. Supercells omsättning har vuxit med 173 procent från år till år.

Värderingen blev ett faktum efter att kinesiska Tencent köpt 84 procent av bolaget för 8,6 miljarder dollar, vilket gav en värdering på 10,2 miljarder dollar.

Hälften av de europeiska Unicorn-bolagen är dock fortfarande olönsamma. Det inkluderar bland annat crowdfundingplattformen Funding Circle, finska Angry Birds-skaparen Rovio och Spotify, enligt The Guardian.

LÄS ÄVEN: Galet rekord för Angry Birds-filmen - så här mycket drog den in första veckan

GP Bullhound har också utsett 12 ”Unicorn-föl”. Det vill säga bolag man hoppas ska nå en värdering på minst 1 miljard dollar de kommande månaderna. Hit räknas restaurangförmedlingstjänsten Deliveroo, svenska musikstreamingtjänsten Soundcloud och svenska betalsystemet iZettle. 

Manish Madhvani konstaterar att det är en bra bit kvar innan något europeiskt bolag når samma höjder som amerikanska jättar som Facebook och Google. Så sent som i februari nådde Facebook en värdering på 328 miljarder dollar. 

LÄS ÄVEN: Facebook krossar Europas tech-hopp - större än samtliga tillsammans

Vid samma tidpunkt nådde Googles moderbolag Alphabet en värdering på 568 miljarder dollar och passerade därmed Apple som det mest värdefulla bolaget i världen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST