Fotograf: Shizuo Kambayashi

EU vill att arbetsgivare till robotar ska betala sociala avgifter

Robotarna blir "elektroniska personer".

För några dagar sedan rapporterade VA om Softbanks robot Pepper som har blivit en populär arbetstagare på sjukhus i Belgien. Den jobbar främst med att välkomna besökare och patienter till sjukhusen och den ska även guida dem till rätt avdelning. 

LÄS ÄVEN: Sjukhus anställer robotar – ska arbeta som receptionister

Detta är första gången i världshistorien som en robot får ett liknande uppdrag på ett sjukhus. Men över lag ökar robotarna på arbetsplatserna. På grund av denna trend har EU lagt ett förslag om att klassificera roboten som en ”elektronisk person”.  Detta kommer bland annat innebära att man som arbetsgivare till en robot måste betala sociala avgifter för den.

EU tror att den växande automatiseringen på arbetsplatser kommer att kräva ett nytt ramverk för beskattning och juridiskt ansvar. Reuters rapporterar dock att förslaget möts av kritik från vissa robotföretag.

LÄS ÄVEN: Världens första 3D-printade robot - som kan gå rätt ut ur skrivaren

VDMA, en tysk robottillverkare, tycker att det är för tidigt att införa lagar om robotar.

"Vi tror att det skulle bli mycket byråkratiskt och att det hämmar utvecklingen av robotteknik”, säger Patrick Schwarzkopf, vd för VDMA, till The Verge.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.