Fotograf: Soundcloud press

Twitter storinvesterar i Soundcloud – drar totalt in 800 miljoner

Oklart om de ska påbörja ett strategiskt samarbete. 

De svenska grundarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss företag Soundcloud var för ett år sedan ett förlusttyngt bolag, men nu verkar vindarna vända. Twitter uppges ha investerat 70 miljoner dollar, motsvarande 580 miljoner kronor i den svenska streamingtjänsten Soundcloud, skriver SvD Näringsliv. 

LÄS ÄVEN: Musikjätte stämmer Soundcloud - "de betalar inte för musiken"

För två år sedan funderade Twitter på att köpa Soundcloud, men det slutade med att de övergav sina förvärvsplaner. Så istället för att köpa hela Twitter köper de nu, två år senare, en liten del av streamingtjänsten. 

Enligt sajten Recode är det inte bara Twitter som har investerat i musiktjänsten. Förutom Twitters investering på en halv miljard har Soundcloud dragit in en summa på runt 30 miljoner dollar, motsvarande 250 miljoner kronor. Detta gör att Soundcloud totalt har dragit in totalt 800 miljoner kronor.

I ett uttalande säger Soundcloud:

”Vi kan nu bekräfta att Twitter har investerat i Soundcloud. Båda företagen förenklar och inspirerar samtida kultur att ske i realtid genom att räcka ut till miljoner människor runt om i världen. Investeringen kommer att möjliggöra för Soundcloud att bygga värde för kreatörer och lyssnare, och fortsätta att göra företagsinitiativ globala som vår senast lanserade prenumerationstjänst.”

LÄS ÄVEN: Soundcloud tar upp kampen med Spotify - skriver tungt kontrakt

Det är oklart om Twitters investering är början till ett strategiskt samarbete mellan företagen, men Recode tror att företagen kan stärka varandra. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.