Fotograf: Netflix

AP-fondchefen: "Om tio år kommer börsbolagens styrelser bestå av 50 procent kvinnor"

Börsbolagens styrelser och ledningsgrupper blir allt tätare på kvinnor. 

Andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper och styrelser har aldrig varit så hög. Andelen kvinnliga styrelseledamöter är nu över 30 procent och andelen kvinnor i ledningar är för första gången över 20 procent, skriver Andra AP-fonden i ett pressmeddelande. Antalet nyvalda kvinnliga ledamöter är hela 44,9 procent.

Andra AP-fondens Kvinnoindex för 2016 visar att andelen kvinnor ökar i börsbolag registrerade på Nasqaq. I år uppgår andelen kvinnor till 30,7 procent jämfört med förgående års 27,9 procent. Andelen kvinnor i ledningar uppgick i årets mätning till 20,9 procent jämfört med förgående års 19,5 procent. 

”Med samma förändringstakt som de senaste 12 åren tar det 25 år innan styrelserna består av 50 procent kvinnor. Motsvarande prognos för ledningarna anger att det kommer att ta 37 år till dess att hälften av befattningarna innehas av kvinnor. Men om förändringstakten istället är samma som de senaste tre åren tar det 10 år innan styrelserna och 23 år innan ledningarna består av 50 procent kvinnor”, säger Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden.

LÄS ÄVEN: Årets börs-vd: Hon ska rubba maktbalansen på Stockholmsbörsen

Dock är fortfarande andelen kvinnor som har en position som styrelseordförande eller vd låg. Och en enbart en liten ökning har skett jämfört med tidigare år. 

Den bransch som har högst andel kvinnor i sin styrelse är konsumentvarubolag med 37,5 procent kvinnor i styrelsen. Finansbranschen har högst antal kvinnor i sina ledningsgrupper, 30,4 procent. Den bransch som har lägst andel kvinnor i styrelsen är råvarubranschen. 

LÄS ÄVEN: Näringslivets mäktigaste kvinna ska lära dig att konsumera


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.