Låt blogg-stjärnorna göra jobbet - hur du får ”influence marketing” att fungera

När ett enda inlägg kan vara värt tolv gånger mer än vanlig reklam gäller det att göra rätt.

Ett enda inlägg från rätt bloggare kan vara värt tolv gånger mer än traditionell reklam. Eric Lundström på Cube vet hur man får ”influence marketing” att fungera och här är hans bästa tips:

1. Många följare är inte allt
"Vi arbetar med stilikoner som Janni Delér, modebloggaren Angelica Blick och träningsbloggaren Alexandra Bring. De har i runda slängar en miljon följare vardera och driver försäljning åt bolag som L'Oréal och Reebok. Men haka inte upp dig på antalet följare, utan tänk på att relevans i målgruppen är allra viktigast."

LÄS ÄVEN: Knepet för att få inlägg i sociala medier att spridas globalt

2. Hitta rätt profil till varumärket
"Influence marketing är den nya tidens sätt att driva sälj. I en värld där alla har tillgång till internet blir det allt viktigare vilka personer som står bakom ett budskap. Det bygger på samma logik som att en journalists artikel har större möjlighet att få trovärdighet i en viss målgrupp än en annons som riktar sig till samma målgrupp." 

3. Satsa pengarna rätt
"Bullshitradarn är ständigt påslagen när det gäller tv-reklam. Tittarna väntar med toalettbesök till nästa reklampaus. Ett enda inlägg från till exempel Angelica Blick blir betydligt billigare än TV4-reklam under primetime och kan ändå få betydligt större genomslag i målgruppen. Och ett enda inlägg från den amerikanska fotomodellen Kendall Jenner har visat sig ge tolv gånger högre avkastning per investerad dollar än traditionella medieköp." 

4. Våga skippa reklamen
"Filip Tysander har på fem år skapat ett imperium med sina Daniel Wellington-klockor. En framgångsfaktor ligger i att han har förstått värdet i att sätta klockan på någons arm. Andra exempel på framgångsrika företag inom influence marketing är modebolaget ­Nelly­.­com och australiska underklädes- och baddräktsbolaget Triangle. De har varit tydliga med att de inte satsar en enda dollar på reklam, utan bara lånar ut eller ger bort produkter till profiler i sociala medier." 

LÄS OCKSÅ: Snart kan du få betalt för dina inlägg på Facebook

5. Bygg upp ett eget stall
"Vi har kopierat musikbranschens arbetsmodell. Det kan du också göra i liten skala. Sätt upp din egen miniagentur för att ge projekt-, sälj- och pr-stöd till sociala medier-profiler som är extra eftertraktade inom din bransch. Då de väl har hunnit växa sig tillräckligt stora och når över 100 000 följare är det kanske läge att koppla in professionell hjälp för att mäkta med ..."


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.