Fotograf: Wikicommons

Nu får svenskarna tillbaka
28 724 175 001 kronor på skatten - då springer alla till pantbanken

Pantbanken väntar rusning efter utbetalningen av skatteåterbäringen.

När skattepengarna kommer i juni är det många som unnar sig något extra och städar upp i ekonomin. Och hämtar sina belånade föremål som varit hos pantbanken, skriver Pantbanken Sverige i ett pressmeddelande.

"Det är samma sak varje år, det blir rusning hos oss när skattepengarna kommer. Många kunder löser sina lån och gör sig skuldfria. Ökningen brukar vara kring 15-20 procent jämfört med en normal månad och mönstret hänger i år efter år", säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

En kvarts miljon svenskar går regelbundet till pantbanken. Nästan alla vill bara låna pengar i väntan på lön eller till exempel skatteåterbäring, och använder ett värdeföremål som pant för lånet. Guldföremål är vanligt, liksom klockor. Samma föremål kan vara på pantbanken många gånger. Ett genomsnittslån på pantbanken är på 5 800 kronor och kostar 203 kronor per månad.

Idag är det ungefär tio procent som inte hämtar ut sina föremål, dessa går då ut på auktion. Om det blir ett överskott på auktionen, när räntor och avgifter räknas bort, går överskottet till låntagaren.

Skatteverket har meddelat att det i år är 3,7 miljoner personer som får tillbaka pengar på skatten. Mer exakt är det 3 697 208 personer som kommer att få dela på totalt 28 724 175 001 kronor i skatteåterbäring före midsommarhelgen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST