Fotograf: Från filmen Star Wars: The Force Awakens

Elon Musk: Vi måste sätta in implantat i hjärnan för att hänga med robotarna

På tech-konferensen Code var det många företagsledare som ville prata AI, men Teslas Elon Musk var - som vanligt - värst.

Reuters konstaterar att det kan låta som ren Science Fiction att injicera människa-dator-länkar i hjärnan, men under amerikanska techtidningen Recodes konferens Code talade alla AI, Artificiell Intelligens, ungefär på samma sätt som att det tidigare var smarta telefoner som gällde. 

Det här gällde inte minst tech-trion Musk, Pichai och Bezos. Elon Musk menade att människan redan är en Cyborg genom att vi har en digital identitet på nätet. Men om vi inte passar oss kan AI-utvecklingen gå så snabbt att vi snart blir husdjur till robotar. 

Bank of America ser en explosiv AI-utveckling där branschen går från att ha omsatt 8,2 miljarder dollar år 2013 till hela 70 miljarder dollar redan 2020. AI kan visserligen låta som Science Fiction för gemene man, men faktum är att exempelvis webbsökningar är ett slags AI och ett bra bevis på att eran redan är här. 

Google har redan hunnit långt och utvecklar inte bara neurala kretsar, utan också avancerade röstigenkänningssystem. Google-chefen Sundar Pichai hävdar också att företaget ligger långt fram när det gäller maskinlärning – det vill säga robotar som lär sig - men sticker inte under stol med att den delen bara befinner sig i dess linda. 

Microsoft fick exempelvis nyligen göra offentlig avbön efter att chatt-roboten Tay lärt sig rasistiska kommentarer. Amazon-grundaren Jeff Bezos räknar kallt med en explosiv AI-utvecklingen under de närmaste 20 åren och menar att vi befinner oss på randen till en "gyllene era". 

Han berättade att e-handelsjätten har arbetat med AI-utveckling i fyra år och redan har 1 000 personer med fullt fokus på att utveckla företagets digitala assistent – Alexa, enligt Reuters. 

Jeff Bezos menar att Amazon visserligen har en fördel i kraft av sin storlek och dess tillgång på enorma datamängder, men räknar kallt med att hundratals startup-bolag inom AI ser dagens ljus bara under de närmaste åren. 

IBM-vd:n Virginia "Ginnia" Rommetty, deltog också vid konferensen. Hon uppgav att bolaget har arbetat med att utvecklat ett sofistikerat kognitivt AI-system ändå sedan it-jätten började utveckla superdatorn Watson 2005. 

"Jag skulle påstå att inom fem år råder det ingen tvekan om att kognitiv AI kommer att påverka varenda beslut som tas – alltifrån hälsosektorn till utbildning till finansiella tjänster", säger hon. 

Det var ändå Elon Musks kommentar om att hjärnan måste få implantat som väckte mest intresse, enligt Reuters. Frågan uppstår nu – hur lång tid tar det innan en människa delvis är en dator?


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.