Laddningsrevolutionen kommer från elbilarnas förlovade land

Norrmännen är tokiga i elbilar. Meshcrafts laddningsteknologi ska göra dem - och resten av världen - ännu mer bitna.

Norge har flest elbilar per capita i hela världen. Näst efter USA är Norge Teslas största marknad. Över 20 procent av alla nyregistrerade bilar är elbilar. Vattenkraften ger billig el samtidigt som norska staten ger skattelättnader som uppmuntrar till köp.

Inte så konstigt då att en av landets hetaste startups, Meshscrafts, är inriktade på just elbilar. Det började som ett studentföretag. Grundaren Åsmund Møll Frengstad pitchade idén i en kurs om förtagande han läste för att plocka "enkla poäng". Tre månader senare var företaget i gång.

Meshcrafts bygger inte elbilar. De är inriktade på att lösa en av de krångligaste delarna med att ha elbil: Laddningen. Det är mycket lättare att hitta en bensinstation än en laddningsstation. Den norska startupen siktar på att bli en sorts Airbnb för elbilar. Hårdvara gör analoga laddningsstationer digitala och uppkopplade. Meshcrafts plattform visar sedan alla laddningsstationer som är tillgängliga så att föraren kan planera sin resa. Systemet visar om stationen är upptagen, vad priset är och hur snabb den är. En mobilapp guidar sedan föraren, baserat på dennes bil och destination, till närmaste laddningsstation.

På andra sidan ekvationen får ägarna till laddningsstationerna sina stationer exponerade och därmed möjlighet till fler affärer. Det innebär också ett smartare resursutnyttjande där företag kan sälja kapacitet när en anläggning inte är i bruk, exempelvis på kvällarna. På samma sätt kan privata laddningsstationer öppnas upp för användning.

I Norge finns tusentals laddningsstationer. Planen är att täcka resten av Skandinavien under andra halvan av 2016 för att därefter expandera till övriga norra Europa. För användarna är appen gratis. På sikt vill de sälja sina tjänster som en abonnemangslösning till laddningsstationsägarna. Dessa får i utbyte ökade intäkter. Meshcrafts arbetar nu på elektroniska betallösningar som ska göra det säkrare att sälja och köpa el på plattformen.

Huvudmålet för Meshcrafts är att få fler att använda elbilar. Globalt vill man hjälpa till så att 20 miljoner elbilar kommer i drift.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.