Fotograf: Ana Filipa Neves

Vinden har vänt - nu investerar vi mer i grön än brun energi

Förnybar energi når rekordhöga nivåer - och det är utvecklingsekonomierna som leder världen i rätt riktning.

I en aldrig tidigare skådad takt tillkom det nya källor till solkraft, vindkraft och vattenkraft världen över under 2015, enligt studien Renewable Global Status Report skriver BBC. Dubbelt så stora investeringar gjordes i förnybara energikällor jämfört med i nya kolkraftverk och gaseldade kraftverk.

Organisationen REN21, som står bakom rapporten Renewable Global Status Report,  består av energi-experter, företrädare för länders regeringar och icke-statliga organisationer. Studien beräknar att över 8 miljoner människor nu arbetar med förnybar energi världen över och att investeringar på 2,4 biljoner kronor gjordes inom området under 2015. Kapacitet på ungefär 147 gigawatt adderades under 2015, vilket motsvarar den totala mängd energi som samtliga källor på hela den afrikanska kontinenten genererar.

LÄS ÄVEN: Vattenfalls nya mångmiljardinvestering: bygger rekordstor vindkraftpark

Störst andel grön energi kom från Kina, USA, Japan, Indien och Storbritannien, trots att priserna på fossila bränslen sjönk signifikant. Men går det ihop? Ja, det gör det - enligt studiens författare har priserna på den gröna energin nämligen också sjunkit.

"Det faktum att vi ökade kapaciteten med 147 gigawatt - framförallt från vind- och solkraft - är en indikation på att dessa teknologier är konkurrenskraftiga på kostnadssidan (jämfört med fossila bränslen)," säger Christine Lins, exekutiv sekreterare i REN21.

"Många länder, energileverantörer och investerare föredrar numera dessa teknologier och det är ett mycket positivt tecken" fortsätter hon.

Det mest intressanta är att utvecklingsekonomier - för första gången någonsin - spenderade mer än rika, utvecklade ekonomier på förnybar kraft och bränsle. Kina stod för mer än en tredjedel av världens totala investeringar i förnybar energi. I relation till BNP så var de länder med störst andel investeringar i förnybar energi de små utvecklingsekonomierna Mauretanien, Jamaica, Uruguay och Honduras.

"Att utvecklingsländer verkligen fokuserar på förnybara energikällor är ett tydligt bevis på att kostnaderna har gått ner mycket" säger Christine Lins. "De har den största ökningen i efterfrågan och det faktum att vi nu kan se denna vändpunkt visar hur starkt 'business caset' för förnybar energi är - det är verkligen en anmärkningsbar utveckling."

I Europa är grön energi den största källan till elektricitet, med 44% av total kapacitet i EU under 2015. Detta trots att ett fall på 21% för europeiska investeringar i grön energi kan observeras.

LÄS ÄVEN: Kommer hela San Francisco att täckas av solpaneler snart?

Rapporten ser positivt på det faktum att 173 länder har uppsatta mål för förnybar energi och tar hotet om stigande temperaturer på allvar. Dessutom tar många företag samtidigt viktiga steg i samma riktning; i USA har 154 företag med sammanlagt 11 miljoner anställda förbundit sig till att använda sig av 100% förnybar energi.

Vissa förbrukningsområden verkar dock svårare att komma åt för den gröna energin, särskilt transporter och uppvärmning/kylning. Det låga oljapriset ligger förmodligen bakom denna långsamma utveckling, men studiens författare är positiva kring framtiden.

"Industrin för förnybar energi är inte beroende av ett fåtal marknader utan har blivit helt global, med marknader överallt och det är väldigt uppmuntrande. Det bästa har vi inte sett ännu" säger Christine Lins.

LÄS MER: 23-årig entreprenör som ska rädda Filippinerna - tror att grisar kan flyga


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter
  3. Rekordkvartal får specialisten att rusa på börsen – allt om dagens rapporter
  4. Trump ställde Twitters vd till svars i Vita huset: Varför krymper min följarskara?
  5. Är fri frakt på väg bort inom e-handeln? Zalandos helomvändning kan vara början till slutet
  1. Proffsens varning: Sälj de här 7 aktierna innan det är för sent
  2. Skönhetsjätten säger hejdå till över 1 miljon följare på sociala medier – vill slippa ”algoritmernas tyranni”
  3. Tesla-storägaren har i tysthet dumpat nästan alla sina aktier
  4. Svenskt lyxluftskepp till Nordpolen – de blåser liv i gammal teknik som skonar klimatet
  5. Jättelik SAS-strejk rycker närmare – kunder erbjuds omboka sina biljetter

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.