Fotograf: Wikipedia

Då: Sålde företaget för 15 miljarder
Nu: Kör Uber
Framtidsplaner: Bartender

Paul English grundade reseföretaget Kayak och sålde det för 15 miljarder kronor. Nu kör han för Uber med sin Tesla.

Det var när Paul English en dag kollade i sin kalender och upptäckte att 90 procent av alla möten han hade var med teknikföretag och icke vinstdrivande organisationer som han kände att han behövde vidga sina vyer och träffa nytt folk.

Så hur gör man bäst det? Man börjar köra för Uber. I sin Tesla Model S. Första gången han körde var dessutom vid midnatt efter en halloweenfest han haft. Fortfarande i sin vampydräkt satte han sig i Teslan.

"Jag körde från midnatt till klockan två", berättar English för Inc. "Folk trodde att det var jättekul att någon som var utklädd till vampyr körde en Tesla."

Paul English, som bor i Boston, brukar köra några timmar i veckan för att få möta nya människor. "Om någon frågar vad jag jobbar med svarar jag att jag är ingenjör, och sen frågar jag vad de gör. Det är mycket intressantare att lyssna på andra människor", säger han.

I bilen har han med sig en liten anteckningsbok, för att kunna skriva om alla passagerare han skjutsar runt i staden. En person han minns extra väl var en 13-årig flicka från Kina som var i Boston för att titta på high schools.

Hon berättade för honom att hon hoppades att kunna komma in på MIT i framtiden. English, som jobbar deltid på universitetet, nämnde det för henne.

"Hon ville nästan inte tro på mig. Hon sa 'Varför jobbar du med att köra bil om du är lärare på MIT?' Jag sa att jag har många liv."

Så vad tycker han att han får ut av att köra bil? English menar att Uber-jobbet har hjälpt honom förstå hur tjänsteekonomins olika parter är sammanlänkade. Och han är en uppskattad förare. Hans genomsnittliga betyg från kunderna är 4,97/5. Trots det höga betyget är English ändå inte helt nöjd. "Eftersom jag är en tävlingsinriktad person tänker jag: vem var det som inte gav mig fem stjärnor? Vad gjorde jag för fel?"

Utöver chaufförjobbet har han andra projekt på gång. Hans senaste startup Lola har samlat in omkring 20 miljoner dollar i investeringspengar, och ska hjälpa resebyråer att skapa resrutter åt sina kunder, som sedan kan betygsätta rutten på en femgradig skala.

Men han har även en ny hobby på gång. "Det finns en bar precis bredvid mitt kontor. Vi har pratat om att jag kanske ska jobba som bartender varje måndag. Det skulle vara ett coolt sätt att lära känna nytt folk."

Då slipper han dessutom oroa sig för betygsättningen...


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST