Fotograf: Youtube

Då: Hennes förmögenhet värderades till 38 miljarder
Nu: Värdet beräknas till 0

För bara två år sedan var Elizabeth Holmes den yngsta kvinnan någonsin på Forbes lista över USA:s rikaste personer.

När Forbes 2014 släppte sin unicorn-lista, med startups som väderats till en miljard dollar, fanns Elizabeth Holmes företag Theranos med. Nu menar Forbes att henner tillgångar inte är värda någonting alls.

Redan som 19-åring hoppade hon av Stanford och använde undervisningsavgiften för att grunda Theranos. Bioteknikbolaget presenterade sina första produkter 2012, och hyllades för den revolutionerande tekniken, som skulle möjliggöra att ta 30 blodbrov från endast en droppe blod. Vidare påstogs Theranos metoder vara betydligt snabbare än alternativen.

SÅ GICK DET FÖRST: Hennes startup värderas till 77 miljarder - och ska revolutionera läkemedelsbranschen

Den senaste tiden har dock problemen börjat hopa sig. Trots att företaget värderades till 77miljarder, hade de fortfarande inte tekniken helt på plats visar det sig nu. Under 2014 använde endast 10 procent av Theranos utförda blodprover Holmes teknik, resten utfördes på mer traditionella sätt, rapporterar The Journal.

Vidare var bolaget förra månaden tvunget att ogiltigförklara alla blodprover två år tillbaka gjorda med deras mest kända maskin Edison.

SEN KOM MISSTANKARNA: "Nästa Steve Jobs" blev dollarmiljardär vid 30 - men nu håller hennes startup på att implodera

Och nu kommer det kanske största bakslaget: Forbes skriver ner värdet på bolaget med över 90 procent. Genom att prata med ett antal riskkapitalister, analytiker och industriexperter drog Forbes slutsatsen att värdet på Theranos ligger på 800 miljoner dollar, snarare än de 9 miljarder dollar som bolaget tidigare väderats till.

Eftersom Holmes äger 50 procent av bolaget, men endast vanliga aktier, medan investerarna har preferensaktier, skulle hon sannolikt inte få ut någonting alls vid en eventuell konkurs. Därför värderar Forbes hennes nettotillgångar till 0.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST