Fotograf: Stocksnap

Producenterna varnar för WWF:s köttguide som ska få oss att äta mindre kött: "Konsumenterna vilseleds"

Guiden ska hjälpa konsumenter till mer miljövänliga val.

Värlsdnaturfonden presenterade nyligen en ny köttguide. Guiden ska hjälpa konsumenter att välja kött som är bättre för miljön. Med hjälp av att ge köttet grön gult eller rött ljus ska kunsumenternas val förenklas.

I guiden kan man läsa om nöt-, fläsk-, lamm-, kyckling- och viltkött. Det finns information om olika ursprung och märkningar, och hur bra dessa är för miljön.

Nu höjs dock kritiska höster om guiden. Kött och Charkföretagen menar att guiden innehåller grova generaliseringar och metodfel som kan vilseleda konsumenterna, skriver de i ett pressmeddelande. Blanda annat menar de att importerat kött i flera fall är betydligt bättre än vad WWF:s guide skriver.

LÄS ÄVEN: Cowspiracy gjorde oss till vegetarianer - nu ifrågasätts faktan

"Vi är bekymrade över att det finns en stor risk att konsumenterna vilseleds av WWF:s generaliserande förhållningssätt. All märkning på livsmedel omfattas av ett detaljerat regelverk som säkrar att konsumenten inte vilseleds. Det är en självklarhet som vi som bransch givetvis står bakom till hundra procent, men då måste även annan konsumentinformation som sprids utgå från samma kriterier, annars faller i detta fall Köttguidens syfte att ge konsumenterna vägledning kring hur man kan äta mer hållbart kött platt till marken", säger Magnus Därth, VD på Kött och Charkföretagen.

För att kött från andra länder ska hanteras mer nyanserat i framtida versioner av Köttguiden kommer Kött och Charkföretagen under det kommande året därför att samarbeta med WWF för att utveckla guiden.

"Både handeln och importörerna ställer höga krav på andra länder när det gäller kött som ska säljas på den svenska marknaden. Ett flagrant exempel i Köttguiden är irländskt lammkött som ”straffas” i utvärderingen enbart för att det i Irlands lagstiftning finns utrymme för slakt utan bedövning. Men den svenska marknadens krav gör att det irländska lammkött som konsumenterna normalt möter i svenska butiker i har slaktats på liknande sätt som i Sverige. Det innebär att det är helt fel att utgå från lagstiftningen i respektive länder i sin bedömning, vilket WWF alltså gör i sin guide", avslutar Magnus Därth.

LÄS ÄVEN: Hamburgarkungen: Kött är skadligt för både miljön och hälsan


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.