Fotograf: Wikipedia

Världens bästa surfares hemliga maskin - skapar världens bästa vågor

Nu säljs vågföretaget.

Amerikanen Kelly Slater anses som en av världens bästa vågsurfare. Nu har hans företag Kelly Slater Wave Company (KSWC) köpts upp av World Surf League (WLS) vilket är den professionella tour där Kelly Slater och många andra av jordens allra bästa surfare huserar.

Orsaken? KSWC har ihop med ett forskarteam vid University of Southern California utvecklat en maskin som ska kunna skapa perfekta och ihållande vågor bara genom några få knapptryck.

Hela historien började med att Kelly Slater lade upp en video på sitt Instagram-flöde "Kelly´s Wave" där han surfar under en hög våg och säger "Det här är den bästa vågen som människan någonsin har skapat. Ingen tvekan om det". Klippet var taget vid en konstgjord sjö i Centrala Kalifornien och vågor av den storleken och uthålligheten har varit en dröm för surfare under årtionden, enligt Bloomberg.

Klippet fick miljontals visningar och Surfer Magazine kunde konstatera att KSWC verkar ha skapat den drömvåg som alla har sett framför sig att så kallade vågpooler någon gång i framtiden ska kunna producera. Kelly Slater är dock lite blygsam när han talar med Bloomberg - trots att han på filmen rider en perfekt våg i flera minuter. "Det här är bara en prototyp", säger 44-åringen.

Mycket av arbetet har skett i det tysta. Platsen var länge hemlig och den konstgjorda sjön som är 640 meter lång och 64 meter bred var ursprungligen byggd för vattenskidor. Bloomberg konstaterar att eftersom WSL gått in som ägare i KSWC tyder det mesta på att de första produkterna ska rikta sig till världens bästa surfare. Men KSWC bjuder också in utvecklare via sin webbplats – där man har bild på en vacker "vågpool" flytandes vid en ö skuggad av palmer.

Samtidigt finns en oro för att "perfekta" artificiella vågor kan förstöra mystiken med en sport som bygger på naturens nycker och får främsta utövarna att jaga vågor på vackra och exotiska platser. Det andra lägret ser fördelar i att surfare får möjlighet att förfina sina förmågor. "Jag ser det som att mitt jobb är skapa, förfina och utveckla teknologin. För mig rent personligen handlar det om hög prestation och att ha kul.", säger Kelly Slater till Bloomberg.

Hans besatthet med vågpooler började i unga år då han försökte surfa på en konstgjord våg vid vattenparken Wet n´ Wild inte långt från hemstaden Cocoa Beach i Florida.

Som 16-åring vann han en proffstävling vid en annan vattenpark och fick sitt första omslag på en surftidning. Det fanns dock mycket att önska med den tidens konstgjorda vågor, enligt Kelly Slater. Tekniken byggde på brutal kraft som skulle skapa en vägg av vatten. Projekten fick oftast läggas ned då vågorna inte höll måttet.

Senare i livet rekommenderade medgrundaren av surfbolaget Quicksilver, Bob McKnight, Kelly Slater att kontakta vågexperter på University of Southern California. Där fick han bland annat kontakt med Adam Fincham – professor inom flytande mekanik.

Genom att tala med surfare lärde sig Fincham att de bästa vågor naturen kan ge börjar med en dyning eller en liten våg som sedan rör sig över långa avstånd och bygger upp både form av hastighet under tiden innan den plötsligt bryts av ett rev eller en strand.
Tillsammans med ett forskarteam skapade han ett koncept kallat "hydrofoil". Det består av en en vinge – ungefär som på ett flygplan som under vatten skapar en dyning. Den förvandlas i sin tur till en våg genom en specialutvecklad botten. Kelly Slater har varit tydlig med att bara man får fram en våg som möter alla hans kriterier så kommer han att rida på den hela dagen...


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.