Fotograf: TT/Lars Pehrson

Så ska EQT skapa Europas Google och Facebook

EQTs Hjalmar Winbladh ska använda sina 5,2 miljarder till att skapa globala vinnare - som slipper flytta till Silicon Valley.

Idag stod det klart att Wallenbergägda EQT Ventures stängt sin första fond – EQT Ventures Fund 1 på 5,2 miljarder kronor. Tanken är att hjälpa europeiska bolag att skapa globala succéer.

Hur ska Europa skapa sitt egna Google?

"Europa saknar inte innovationskraft och ambitiösa entreprenörer. Däremot har vi saknat ett ekosystem med kvalificerade investerare och techfonder som kan bidra till att bolagen blir globala vinnare utan att behöva flytta till Silicon Valley", säger Hjalmar Winbladh, partner och co-head på EQT Ventures.

LÄS MER: Nu är inte Wallenbergarnas superfond hemlig längre - har redan investerat i 5 guldkorn

Han driver EQT Ventures ihop med grundaren av miljardbolaget Booking.com, Kees Koolen, och spelbolaget Kings förre tillväxtchef Lars Jörnlow. 

Serieentreprenören Hjalmar Winbladh vet vad han talar om. Han sålde sitt mobilbolag Send-It till Microsoft för dryga miljarden 1999 och han därefter skapat företag som ip-telefonibolaget Rebtel samt kundbelöningsbolaget Wrapp.

Han kan än idag sörja att det inte fanns ett EQT Ventures när han var som mest aktiv som entreprenör. De senaste åren har han agera rådgivare åt just EQT samt drivit egna bolag. Idén till EQT Ventures väcktes för cirka 5-6 år sedan. Tanken är att jobba annorlunda än andra riskkapitalister och hjälpa bolag genom alla faser av ett företags utveckling.

"Jag kände att det borde finnas möjlighet att bygga ett ambitiöst venture-initiativ för Europa och jag var även tydlig till EQT med att jag ville ha ett brett team", säger Hjalmar Winbladh.

LÄS MER: Wallenbergarnas supersatsning - ska skapa något mycket större än Spotify

I samma veva sprang han på Kees Kololen. Han hade erfarenhet av att skala upp en liten holländsk webbverksamhet, Booking.com, till ett av de största och snabbast växande techbolagen i Europa.

"Både jag och Kees insåg att vi själva ville ta initiativ till den typ av venture-verksamhet vi själva hade behövt", säger Hjalmar Winbladh.

Kees sökte pengar under perioden 2001-2005 för att få Booking.com att växa. Han fick över 100 nej innan han fick kasta in handduken och sälja bolaget till amerikanska The Priceline Group för 133 miljoner dollar år 2005.

"Det slutade med att Booking.com blev ett dotterbolag till Priceline i stället för en riktigt global jätte", säger Hjalmar Winbladh.

LÄS MER: Nu är det enklare att investera i startups

Den typen av scenarion måste undvikas och det gäller också europeiska startups som inte ser någon annan möjlighet än att flytta till Silicon Valley för att få hjälp av riskkapitalister i tidiga skeden. Det är i sådana sammanhang EQT Ventures kan spela en avgörande roll, enligt Hjalmar Winbladh.

Han hävdar att fonden med sina 5,2 miljarder inte bara är Nordens största förstagångsfond för entreprenörer, utan troligen även världens största.

"Varför ska man behöva riva upp hela sin verksamhet och flytta till Silicon Valley där man får betala 5 gånger mer för tech-ingenjörer? Hälften av alla som jobbar i Silicon Valley är inte från USA. Det är helt galet ", säger Hjalmar Winbladh.

Men det handlar inte bara om pengar, utan EQT Ventures har även utvecklat smarta it-system som Motherbrain för att enklare och snabbare upptäcka europeiska guldkorn och därmed tidigt kunna ge bolag den hjälp de så ofta behöver.

"En riktigt ambitiös riskkapitalist kanske träffar 500 företag på ett år, men digitaliserar du processen och lägger på avancerad maskininlärning kan du följa alla startups i världen i realtid", säger Hjalmar Winbladh.

EQT Ventures har idag tre kontor med rådgivning – ett i Stockholm, ett i London och ett i Amsterdam. Härnäst är planen är att bygga ut rådgivningsverksamheten samt adressera hela den tyska marknaden. 

Då intervjun sker befinner sig Hjalmar Winbladh på Next Web-mässan i Amsterdam.

Häromdagen såg jag att Amsterdam håller på att bli en het region?

"London håller på att bli ett fintech-centra och Berlin har ett starkt kluster sedan länge. Men man får inte glömma att Europas största internetbolag Booking.com sitter i Amsterdam. Det bolaget är 10 gånger större än alla europeiska internetbolag", säger Hjalmar Winbladh.

Vad var ditt knep för att lyckas som entreprenör?

"Jag har alltid drivits av en kombination av innovation, modulära affärsmöjligheter och tajming. Men då jag kunde skala upp mina bolag till 100 miljoner kronor är Kees expert på att få dem att växa till tiotals miljarder kronor, haha", säger Hjalmar Winbladh.

Så skapas en global vinnare, enligt EQT Ventures:
1. Etablera en produkt som verkligen passar marknaden.

2. Teamet måste ha den vilja, kompetens och uthållighet som krävs för att ta bolaget från en liten startup till en global vinnare.

3. Det krävs tillgång på kapital och rådgivare genom hela "resan".

LÄS ÄVEN: Hon har 450 miljoner att pumpa in i startups


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST