Fotograf: Damian Dovarganes, TT

Forskare: Finanskrisens okända offer - 500 000 dödsfall i cancer

Den globala finanskrisen slog hårt mot stater, bolag och anställda. Nu visar en ny studie att den även kan ha haft en dödlig effekt.

Under åren 2008–2010 dog ovanligt många av cancer, vilket enligt en ny studie kan ha varit en direkt följd av den arbetslöshet och försämrade hälsovård som uppstod efter finanskrisen.

”Vår analys visar att finanskrisen kan kopplas ihop med över 260 000 fler dödsfall i cancer enbart inom OECD-länderna 2008–2010”, säger studiens författare Mahiben Maruthappu vid Imperial College i London till TT.

Globalt sett tror forskarna att över 500 000 fler dödliga cancerfall kan kopplas till finanskrisen. Arbetslöshet och nedskärningar i hälsovården tros ha lett till att personer gått miste om nödvändiga behandlingar.

I länder med allmänna sjukvårdssystem har inga ytterligare dödsfall kunnat kopplas samman med finanskrisen.

”Vi fann att en ökad arbetslöshet kopplades till en ökad dödlighet i cancer, men att allmän sjukvård ger ett skydd mot dessa effekter”, säger Maruthappu till TT.

Maruthappu menar att det är avgörande att förstå hur ekonomiska förändringar påverkar överlevnaden av cancer, som är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen idag.

Enligt studien - som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet - beräknas finanskrisen ha orsakat 160 000 dödsfall inom EU.

LÄS ÄVEN: Läget i finansbranschen: "En tom cockpit i ett plan som är på väg att krascha”

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.