När mamma ringer - det jobbigaste samtalet en entreprenör kan få

För en startup kan nästa telefonsamtal vara både himmel och helvete. Det bästa är om en investerare ringer. Det värsta är om mamma ringer.

Livet som entreprenör är fullt av utmaningar. Man är rädd för att misslyckas. Man är rädd för att pengarna ska ta slut. Man är rädd för att den där affärsängeln som har visat sig intresserad ska ringa och dra sig ur.

Men jag tror att många entreprenörer kan hålla med om att det finns en sak som är ännu läskigare. Det är när mamma ringer.

Naka, fokusdryckföretaget som jag jobbar på, är inne i en spännande fas just nu. Vi har slutit ett viktigt distributionsavtal och har sjösatt en crowdfundingkampanj för att kunna skala upp produktionen. Det går ganska bra nu helt enkelt.

NAKA

NAKA is a company founded by four international students at the Stockholm School of Economics. They are members of the SSE Business Lab, sharing offices with other up and coming startups such as Qasa, Vilth and Tankeapoteket. Among the alumni of Business LAB are Klarna and Ung Omsorg. NAKA has developed a tea-based focus drink inspired by eastern traditions and was recently featured in Veckans Affärers list of Sweden's 71 Superstartups.

On VA.se the team behind NAKA will regularly provide insights and experiences from their lives as entrepreneurs in Stockholm, and shed some light on the peculiarities of Sweden and the Swedish way of doing business. In 2016 NAKA rebranded from Akuo.

Men en torsdagseftermiddag när jag sitter där på kontoret och gör ett bokslut och samtigt filar på kampanjen så ringer telefonen. Jag tittar på displayen och ser att det är mamma som ringer. En ilning går igenom mig. Jag vet vad som väntar.

Saken är den att min mamma har gett mig små tillskott till hushållskassan under magra månader... Så hon är inte bara mamma utan även investerare. Att svara på frågor från en investerare är tufft. Att svara på frågor från en mamma är tuffare. Lägger du ihop rollerna...

Samtalet börjar bra. Hon frågar hur jag har det och berättar att äppelträden där hemma blommar. Men jag vet varför hon ringer och vart hon vill komma.

Hon vill fråga när jag har tänkt skaffa mig ett RIKTIGT JOBB^(Trademark) som ger lön varje månad. Som är tryggt. Som har en beskrivning som folk faktiskt kan förstå.

Hon frågar om jag någon gång hört om ett företag som heter McKinsey och om inte det låter spännande att jobba där? Sedan berättar hon om sin väninnas son som precis har fått ett jobb på en revisorfirma. Lönen är så bra att han kommer att kunna köpa en lägenhet inom ett halvår.

Efter att jag svarat artigt men något svävande går hon rakt på sak. Hon undrar om inte jag också skulle vilja jobba som revisor precis som väninnans son. När jag förklarar att det inte är aktuellt just nu riktar hon istället sin moderliga omtanke mot att hjälpa till i businessen.

Hon berättar att hon har googlat och upptäckt att det finns en japansk restaurang i Seattle som heter Naka. "Borde ni inte byta namn?", frågar hon.

Jag förklarar att det är ett lite känsligt läge att byta namn just nu när vi har sparkat igång en crowdfundingkampanj och allt. Då berättar hon att det finns en Naka-restaurang även i Los Angeles.

Missförstå mig inte, jag älskar min mamma och utan henne hade jag aldrig kommit dit jag har kommit idag. Hennes stöd har varit ovärderligt. Men jag valde bort vanliga jobb för att istället satsa på det jag brinner för. Och det är inte tryggt. Det gör ingen hög lön (än så länge).

När jag lagt på, efter ungefär en timme, går jag tillbaka till mina kollegor. De undrar vem som ringde. "En investerare", svarar jag.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST