Fotograf: Fiction Factory

Det här geniala kartonghuset tar bara 1 dag att bygga men håller i 100 år

Här är det smarta huset som snabbt blivit en stor succé.

Flexibelt, klimatsmart, billigt och hållbart. Det är några av försäljningsargumenten för det geniala huset Wikkelhouse.

Det holländska bolaget bakom Wikkelhouse - Fiction Factory - anser sig ha hittat det perfekta materialet för att bygga framtidens hus: kartong.

"Wikkelhouse ligger i absolut framkant när det gäller hållbarhet, och är samtidigt både vackert och exceptionellt tåligt. Allt tack vare att vi använder oss av kartong som huvudsakligt byggmaterial", skriver Fiction Factory på sin hemsida.

Det geniala kartonghuset tar endast 1 dag att bygga och håller enligt tillverkaren i minst 50 år - men "antagligen" över 100 år.

Foto: Fiction Factory

Wikkelhouse tillverkas av 24 lager kartong som pressas samman, limmas med superlim och lindas runt en stomme. Därefter läggs en vattentålig folie och träpanel ovanpå.

Foto: Fiction Factory

Ett segment är 4,6 meter i längd, 1,2 meter i bredd och 3,5 meter i höjd. Du väljer själv hur många segment du vill sätta ihop till ditt Wikkelhouse.


Foto: Fiction Factory

Wikkelhouse är enligt tillverkaren 100 procent återvinningsbart och 3 gånger mer klimatvänligt än traditionella hus.

Foto: Fiction Factory

Det färdiga huset liknar ett flygplansskrov och kostar från 66 000 kronor. Fullt utbyggt ligger priserna dock på en kvarts miljon kronor och uppåt. Då är inte transport och placering inräknat.


Foto: Fiction Factory

Fiction Factory har redan större efterfrågan på Wikkelhouse än vad man klarar att leverera – kapaciteten ligger på 12 hus per år. Husen går idag endast till ett antal europeiska länder, däribland Danmark.


Foto: Fiction Factory

Se mer om Wikkelhouse i videon nedan:

Wikkelhouse from Wikkelhouse on Vimeo.

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.