Ladislaus Horatius & Ladislaus Horatius Fotograf: Claes Löfgren, TT & Wikimedia (Montage)

1993: Drog i nödbromsen till X2000
2016: Spår en existentiell krasch

För 23 år sedan drog Ladislaus Horatius i nödbromsen på X2000 för att få oss att sakta ned i livet. Nu menar filosofen att en krasch kan vara bästa medicinen.

VA.se ringde upp filosofen och musikern Ladislaus Horatius två decennier och en internetboom efter att han slog larm om att världen snurrar för snabbt.

Du blev rikskändis när du drog i nödbromsen på ett X 2000-tåg år 1993 och delade ut flygblad till passagerarna om att de måste fråga sig om ekvationen "snabbare är bättre" verkligen stämmer. Vart är vi på väg i dag?
”I min bok "Offensiv nostalgi" från 1993 försökte jag identifiera och handgripligt protestera mot tidens gudar, till exempel snabbhet. Vad jag då inte förutsåg var den sanslösa IT-hysteri som skulle följa. IT utlästes informationsteknik, själv sa jag informationstyranni. Eller informationsteologi, halleluja!”

Stressexperten Anna Benich Karlstedt är så stressad att hon inte får ihop sitt vanliga liv. Om hon som expert inte lyckas få ihop tillvaron hur ska vi vanliga dödliga lyckas med det?
”Jag håller tummarna för Anna men läget behöver inte vara SÅ mörkt. Som någon sa: Det finns vissa saker man måste vara expert för att inte förstå.”

Å ena sidan gör tekniken att vi kan utföra saker snabbare. Å andra sidan skapar mobiler och surfplattor ett samhälle där vi är ständigt uppkopplade. Håller du med om den paradoxen?
”Vi gör saker 1) snabbare än förr men vi vill göra 2) så mycket mer än förr. Högre tempo, högre glupskhet, vi vill ha ALLT på julbordet! Är det då konstigt om man får existentiell paltkoma? Som kontrast har vi historien om den unga journalissan som besöker en hundraårig tant som bor i skogen. Blir det inte tråkigt här, undrar flickan. Nej, varför det? Jag har ju katten och en lös tand!”

Statistik från Försäkringskassan visar på en explosion av sjukskrivningar på grund av stress. Vad ska vi göra för att sätta stopp?
”Vem är ’vi’? Frågan ’Vad ska vi göra?’ indikerar att man vill göra något. Men det finns för många aktörer som tjänar grovt på att folk uppdaterar sin Facebookstatus och är ständigt uppkopplade. Den enes stress, den andras miljard. Starka ekonomiska särintressen uppmuntrar stress. Om alla tyckte illa om den skulle vi sluta rusa.”

Vad hände på 1990-talet när man sa "snabbare är bättre" och folk började gå in i väggen?
”De som svalde den memen – epidemiskt smittande tanke – fick betala dyrt. 2016 känns inte så mycket gå in i väggen som milt sluttande nerförsbacke (vilket är en finurlig författares definition på vägen till helvetet).”

Vad kan du skönja för eventuella positiva signaler som skulle kunna bromsa?
”Alltför många aktörer tjänar på att fotfolket stressar, så jag ser inga tecken på kollektivt lugn. Däremot har individer fattat galoppen. Missa inte tåget, skrek man i slutet på millenniet. Men det krävs mod för att hoppa av tåget. Det hjälper att se att tåget var ett boskapståg och att vägen mot det påstådda paradiset var en vägg.”

Hur gör du som filosof för att finna lugnet i tillvaron - vilka är dina bästa tips?
"Ta motgiftet klassisk musik. Gå med i Sjundedagsnihilisterna. Öva aktiv nonchalans: att en stund varje dag helt ignorera, ja, fullständigt skita i informationsflödets lavaflod.”

Är det är dags att dra i nödbromsen på nytt? Eller har du någon annan klurig idé för att ännu en gång lyfta frågan om livshastigheten?
”Är inte klurig längre, vill inte längre bromsa världen. Den vill ju inte det själv, så vem är jag att insistera? Ibland är krasch bästa medicin. Om väggen är så attraktiv, gå in i den och kom ut på andra sidan som filosof!”

LÄS ÄVEN: 26-åringen skippade miljonlönen för att få tid att leva: "Jag känner mig rikare nu"

Relaterade artiklar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.