Fotograf: EQT

Wallenbergarnas supersatsning - ska skapa något mycket större än Spotify

Wallenbergarna värvar techstjärnor på löpande band till sin hemlighetsfulla supersatsning. Här är allt du behöver veta.

Kapplöpningen mellan de stora riskkapitalbolagen är i full gång för att flytta fram positionerna. I hemlighet har EQT knutit till sig massor av pengar och topptalanger. 

I höstas uppmanade riskkapitalbolaget EQT:s vd Thomas von Koch den egna branschen att omfamna digitaliseringen för att inte halka efter. I en intervju med Financial Times konstaterade han att den digitala revolutionen måste spridas även till äldre innehav.

Familjen Wallenbergs riskkapitalbolag har sedan starten 1994 vuxit till en av Europas största och har investerat drygt 150 miljarder kronor i främst medelstora och stora företag.

Inte bara de sjuttio befintliga innehaven, till vilka hör bland annat hotellkedjan Scandic och klädbolaget Eton, ska rustas inför den digitala anstormningen. Med den nya storsatsningen EQT Ventures vill man hitta techbolag i tidiga skeden och växla upp dem till globala vinnare.

Satt att leda satsningen är serieentreprenören Hjalmar Winbladh.

Redan 1994 grundade han mobilbolaget Sendit som såldes till Microsoft. Därefter har han grundat ip-telefonibolaget Rebtel och kundbelöningsbolaget Wrapp. Dessutom har han redan varit rådgivare till EQT i sex år.

"I trettio år har venture capital-firmor backat disruption utan att själva utvecklas särskilt mycket", säger Hjalmar Winbladh när VA träffar honom på EQT:s kontor på Blasieholmen i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Jätteinvestering i startupen som ska förändra svensk sjukvård

Han vill göra venture på nya sätt. Finansfolket lyser med sin frånvaro. Teamet han samlar består i stället av svenska och europeiska techkändisar och de ska dra nytta av egenutvecklade digitala verktyg i sitt arbete.

Men varken han eller någon annan på EQT vill prata om att de reser en fond.

Berättar de öppet om fonden innan den har stängts riskerar den nämligen att omfattas av samma regler som publika fonder. Men det spekuleras att den hittills har tagit in minst 3 miljarder kronor. Det skulle göra den till en av Nordens största.

Men även om detaljerna kring fonden inte är helt utbenade är det ingen hemlighet att EQT supersatsar och Hjalmar Winbladh pratar gärna om hur den äldre delen av riskkapitalbolaget kan dra nytta av ventureteamet och vice versa.

"Vi kan driva på en digitaliseringsprocess på hela EQT. De blir mer digitala i sina affärs- och beslutsprocesser. Ventureteamet får i gengäld en plattform från en av Europas största buyoutfirmor", konstaterar Hjalmar Winbladh.

EQT Ventures ska inte bara utvärdera och finansiera bolagen. Teamet ska gå in och punkthjälpa dem att rulla ut sina produkter på marknaden bättre, marknadsföra sig själva bättre och analysera sin data bättre.

Det är en namnkunnig skara som anslutit.

Kees Koolen, som grundade miljardbolaget Booking.com och var rådgivare i taxitjänsten Ubers internationella expansion, är founding partner. Likaså Lars Jörnow, tidigare tillväxtchef på det svenska spelbolaget King.

Prisbelönta Ted Persson, grundare av den digitala byrån Great Works, ska stå för produktutveckling, design och marknadsföring.

Andreas Thorstensson, medgrundare av peer-topeer-lånaren Toborrow, blir tech partner och ska utveckla bolagets eget analysverktyg Mother Brain.

Från Spotify har man hämtat analyschefen Henrik Landgren. Han ska hjälpa små bolag att tidigt jobba med stora datamängder.

Aurore Belfrage, medgrundare av Wrapp och tillika affärsängel, basar över plattformen Together som ska koppla samman techbolag med investerare.

Malcolm Burenstam Linder, tidigare vd för e-handelsbolaget Furniturebox, är med som venture investor, precis som Peter Schierenbeck som var med och grundade peer-to-peerlånaren Lendify.

Fler intressanta namn är på gång enligt källor.

LÄS ÄVEN: Riskkapitalbolaget hämtar teknikchef från startup

EQT är inte det enda svenska riskkapitalbolaget som nyanställer unga talanger med gedigen digital erfarenhet. Creandum, som investerade tidigt i svenska techsuccéer som Spotify och Tictail, värvade i början av året William James, en av Spotifys analyschefer. Förra sommaren anslöt även Carl Fritjofsson som varit med och grundat annonsnätverket Adprofit och Wrapp.

Skypegrundaren Niklas Zennström och hans riskkapitalbolag Atomico sägs ha en ny fond på gång som ska investera i svenska startupföretag. Han har rekryterat Sophia Bendz, som beskrivs som hjärnan bakom Spotifys marknadsföringsstrategi, Niall Jones, som varit chef på taxitjänsten Uber, samt grundarna av det finska spelbolaget Supercell, Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen.

Att riskkapitalfirmorna utvecklar sina erbjudanden och till viss del tar över entreprenörernas sysslor är logiskt. I många nischer är det förhållandevis billigt och enkelt att starta bolag i dag. Molnteknologin står för datakraften, Github för open source-koden och App Store för distributionen.

Men ofta tar vinnaren allt, eller åtminstone oproportionerligt mycket. Facebooks dominans över sociala medier är ett tydligt exempel. Googles grepp över sökmarknaden ett annat. Därför gäller det att skala upp verksamheten snabbt och att göra så få misstag som möjligt.

Därtill hårdnar konkurrensen om lovande startupföretag. Många har ögonen på svenska startupföretag efter att bolag som Spotify, Klarna och King har blivit kända världen över. Flera fonder söker med ljus och lykta efter nästa succé.

Men bolagen kan också crowdfundas, eller avstå från riskkapital, som det svenska bitcoinbolaget KNC Miner länge gjorde. När striden hårdnar gäller det att kunna bidra med mer än bara pengar.

Därför spelar det roll att EQT:s ventureteam består av namnkunniga entreprenörer tror Hjalmar Winbladh.

"Vad vill entreprenörerna ha för investerare? Någon från McKinsey eller en investmentbank i London? Eller ett team som har erfarenhet och kan hjälpa dem igenom de tuffa faserna? Vi tror på det senare. Teamet sitter dessutom på EQT:s plattform som gör att vi lätt kan skalaupp och rulla ut idéerna. Vi kan ge access till vd:n på Ericsson, Siemens eller Adidas ... Om vi är framgångsrika med sådant tror jag att entreprenörerna kommer att komma till oss. "

Riskkapitalbolag älskar att prata om hur deras portföljbolag "disruptar" och om digital transformation. Men själva arbetar de fortfarande analogt. Fysiska möten och de personliga nätverken är ofta avgörande.

"Ska man bygga en venturefirma för de kommande tjugo åren kan man inte göra som Kleiner Perkins Caufield & Byers gjorde för trettio år sedan", konstaterar Hjalmar Winbladh.

Två verktyg utvecklas för att digitalisera det egna arbetet.

Investeringsobjekt som är för små för EQT Ventures ska slussas vidare till plattformen Together som håller på att byggas. Den kopplar samman techbolag i en tidig fas med affärsänglar. Syftet här är att bygga goodwill bland entreprenörer och att få ekosystemet att växa. I ett senare skede kan EQT Ventures gå in.

Analysverktyget Mother Brain är redan i gång. Det matas med öppen och köpt data och skannar av startupscenen. Programmet tittar på hur långt bolag har kommit och hur konkurrensen ser ut och ger utslag när något intressant händer. Dagligen ger det omkring tjugo utslag.

"Varför ska man välja bland 500 möjliga investeringsobjekt när man kan välja bland 500 000? Mother Brain ska realtidsövervaka alla startupföretag i hela världen och leta efter sådana som sticker ut. Då behöver vi inte vänta på att entreprenörerna tar sig igenom alla filter för att komma på möte hos oss på Blasieholmen. "

Även EQT:s äldre portföljbolag har nytta av Mother Brain.

"Det kan vara lika intressant att analysera ett bolag som är trettio år gammalt för att se vad som händer nere på marken. Hur mycket investeras i startupbolag som konkurrerar med verksamheten? Vi delar kostnaden och teamet med resten av EQT. Hade vi varit en liten venturelåda skulle vi inte haft råd med ett stort techteam", konstaterar Hjalmar Winbladh.

Trenden att riskkapitalbolagen blir verkstäder snarare än plånböcker fanns i USA innan den kom till Sverige. GV, som tidigare kallades Google Ventures, var ett av de första att erbjuda hjälp med verksamheten efter finansieringen. Sedan starten 2009 har de till exempel haft designer i seniora positioner. Därutöver har de heltidsanställda som hjälper portföljbolagen med bland annat ingenjörsfrågor, rekrytering och marknadsföring.

EQT:s satsning är i högsta grad influerad av vad som händer i USA.

LÄS ÄVEN: Wallenbergarna blir leksakskungar - köper BR och Toys"R"Us

Hjalmar Winbladh förklarar att innan de drog i gång satt han, Thomas von Koch och Kees Koolen i workshoppar med flera tongivande gestalter från venture capitalvärlden i Silicon Valley. Bland annat Bill Gurley från Benchmark, Michael Moritz från Sequoia, och "folk från Andreessen Horowitz". De stötte och blötte strategin.

Han återkommer flera gånger till att Europa "läcker folk" till Silicon Valley och om den i hans mening felaktiga synen på att det är dit man måste för att lyckas. Han tycker att Europa har minst lika bra förutsättningar att skapa globala vinnare. Talangen finns. Men det gäller att riskkapitalbolagen utvecklas. Och att entreprenörerna får stöd att våga gå för guld.

"Spotify är ett fantastiskt bolag som har förändrat hur vi konsumerar musik. Det skulle kunna fördubblas i storlek men fortfarande vara ett stort bolag i en liten industri. Vi måste få fler bolag som Spotify i Europa men i större industrier", säger Hjalmar Winbladh.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.