Fotograf: Schalk van Zuydam / TT

Prognos: Jobb inom solenergi snart fler än oljejobben

För oljesektorn ser framtiden lite molnigare ut.

De stora oljebolagen skär ned på jobben för att parera minskande intäkter. Till följd av det läggs det också ut färre annonser för jobb inom oljesektorn. 

Om trenden skulle hålla i sig så innebär det att solenergi skulle bli den största marknaden för jobb i energisektorn, redan vid fjärde kvartalet 2016. Detta enligt siffror från Indeed, världens högst trafikerade jobbsajt. 

Enligt data från Fortune utgör jobbannonser från solenergisektorn 39 procent av de energirelaterade jobben på Indeed, medan oljejobben utgör 50 procent. Indeed har inte offentliggjort några jobbsiffror.

Detta förhållande håller på att skifta: de senaste två åren har antalet jobbannonser för oljejobb minskat med omkring 12,6 procent varje kvartal. För solenergi är motsvarande siffra 1,7 procent per kvartal.

I den takten kommer alltså solenergi vara större än olja på arbetsmarknaden vid årets slut.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.