Cellinks vision: 3D-printa mänskliga organ

"Vi är ett av världens första 3D-printföretag som skriver ut mänskliga vävnader."

Nu är det snart dags att utse Årets Superstartup 2016.

Årets SuperStartups utgörs av de bolag som har potential att bli Sveriges nya succébolag.

Varje finalist kommer att presenteras här på VA.se fram till dagen för prisutdelningen som sker på Super Startup Summit den 10 maj.

Idag är det dags för Cellink, med vd Erik Gatenholm. 

Berätta vad ni gör?
”Vi är ett av världens första 3D-printföretag som skriver ut mänskliga vävnader. Vår vision är att kunna skriva ut hela mänskliga organ, men riktigt där är vi inte. Ännu så länge går det bara att skriva ut delar av organ, till exempel en bit av en lever.”

Hur kom ni på idén?
”Min far har forskat i ämnet, men hade ingen lust eller intresse av att försöka kommersialisera sina upptäckter. Men det hade jag och min partner som såg en potential i kombination med 3D-tekniken, jag är en serieentreprenör som bott många år i USA. Från början var det ett projekt inom ramen för ett konsultbolag, men så knoppade vi av och så föddes Cellink.”

Vad gör er unika?
”Vi är först i världen med att producera så kallat biobläck som används som råvara i skrivarna. Och vi är ett av fyra företag i världen som producerar bioskrivare. I dag säljer vi i uppemot trettio länder och bland annat är några av världens största kosmetikaföretag kunder hos oss. År 2013 förbjöd EU att testa kosmetika på djur, så nu testar de istället på mänskliga vävnader som printas ut på våra skrivare!”

”Dessutom har vi en innovativ affärsmodell som gör att vi tjänat pengar från start. Traditionellt investeras det först pengar, sedan utvecklas produkten och sedan ska det säljas. När företag beställer våra skrivare betalar de hälften på förhand och hälften vid leverans, vårt motto har från dag ett varit att vi ska sälja produkter, det är ett företags främsta syfte!”

Hur ska ni erövra världen?
”Vår stora vision är att kunna skriva ut helt nya mänskliga organ. Vi vill skriva historien för 3D-bioprinting och hela tiden ligga på gränsen mellan science fiction och verklighet. Om tjugofem år kan vi skriva ut hela nya mänskliga organ!”

Vilka är era främsta utmaningar?
”Att skala upp produktionen av både skrivare och biobläck. Vi skulle kunna tillverka i Kina, men våra krav på kvalitet gör att vi hittills bara producerar i Sverige. Dessutom kan vi jobba snabbt här hemma, att ta fram en ny prototyp kan gå på tre månader, det skulle aldrig gå utomlands.”

Varför borde ni bli Årets Superstartup?
”Ha ha, nu förstår jag inte vad du menar, vi är årets superstartup! Vi är övertygade om att vi satsar på helt rätt sak, nämligen patientens nytta. Vi håller på att förändra framtiden för hela världen!”

Här kan ni spana in de andra finalisterna: 
Greentech-bolaget som gör det snyggt att ladda bilen
Hans startup kommer göra dig till nästa Notch
Deras smarta system omvandlar afrikanska soptippar till klimatvänlig el

 


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  3. Kraftigt inbromsad tillväxt i Kina och Indien – unga kineser mer pessimistiska
  4. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  5. Hockeylegendaren Wayne Gretzky går in i svenska spelbolaget – aktien tokrusar
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Bianca Ingrossos sminkbolag lanserar livevideo-shopping
  5. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.