Fotograf: Lars Pehrson /TT

Brevlådeföretag inget för LO - hotar dumpa Nordea efter skandalen

Flera finska partier och fackförbund har redan dumpat Nordea efter Panamaskandalen. Nu kan även LO vara på väg att bryta samarbetet med jättebanken.

Efter avslöjandena om att Nordens största bank Nordea hjälpt förmögna kunder att upprätta brevlådeföretag i skatteparadiset Panama har kritiken varit stenhård. 

I Finland har tre rikspartier och två fackföbrund avslutat sina samarbeten med banken, och nu överväger LO att bryta med Nordea, skriver SvD Näringsliv.

LO:s ekonomichef Kjell Ahlberg uppger att LO varit i tät kontakt med Nordea sedan avslöjandet om brevlådeföretag gjordes i början av april.

"Vi ska gå till botten med det här. Nordeas utredning pågår och vi väntar på den", säger Kjell Ahlberg till SvD Näringsliv.

LO har totalt 1,5 miljarder kronor i finansiella tillgångar. Kjell Ahlberg vill inte precisera hur mycket pengar som Nordea förvaltar men säger att det är en "inte oväsentlig del".

Enligt honom tänker LO inte fatta något beslut om att avbryta samarbetet förrän det är klarlagt om banken brutit mot några regler. Han har fått indikationer på att en första del av bankens egen utredning kan vara klar till sommaren.

LÄS MER: Svenskarna som gömt miljoner i Panama - och betalat 0 kronor i skatt

Relaterade artiklar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.