Fotograf: Big City Pictures

Snart kan du få betalt för dina inlägg på Facebook

Facebooks hemliga frågeformulär visar att något stort är på gång, skriver Bartosz Podniesinski på Dagensanalys.se.

Det verkar som att Facebook överväger att i frmatiden låta användare få betalt för sina Facebook-inlägg via något de själva beskriver som en "dricks-burk". Satsningen har säkerligen påverkats både av företagets ökade intresse av realtids-media och en ökad debatt kring sociala mediers förhållande till sina användare.

För att få folk att sända live kanske man måste betala dem - och för att inte irritera användarna kanske man måste presentera det som ett alternativ.

Enligt The Verge så cirkulerar det nu ett frågeformulär till så kallade "verifierade användare" med frågor kring hur man ställer sig till olika möjligheter att tjäna pengar via likes. Man undrar också om man kan tänka sig en sådan funktion som en form av välgörenhet eller annan donationsverksamhet.

LÄS ÄVEN: Så blir nästa version av Facebook

Det är självklart ännu oklart hur mycket kreatörer skulle kunna tjäna, men det skulle bli lättare att hålla kvar dem om man kunde erbjuda någon slags kompensation (som Youtube gör via sin reklam). Enligt vissa drar Facebook i dagsläget nytta av sina användares "smarta" inlägg och får pengar av detta, utan att dela mig sig av intäkterna. En "dricks-burk" skulle  ändra på detta.

Frågan är å andra sidan om vi verkligen vill se detta, vårt största sociala medium fyllt av inlägg som försöker tjäna pengar med billiga "click-baits" – något vi redan har nog av via tredje-part.

Facebooks lilla undersökning kring intäktsgenerering är en del av flera frågor kring hur människor använder sina profilsidor, vad man delar med sig och om Facebookvännerna till största del är vänner i verkliga livet eller om det är personer man aldrig träffat.

Det enda som är självklart är att Facebook har något stort på gång.

LÄS ÄVEN: 11 år gammal intervju med Zuckerberg - så såg planen ut för Facebook


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA