Fotograf: University of Bath

Forskare har skapat ett elverk som kostar 12 kronor - och utvinner energi ur urin

Energiutvinning för rekordlåga priser.

En grupp forskare på University of Bath har identifierat en ny energikälla - urin. Gruppen har utvecklat små mikrobiella bränsleceller som kan använda sig av bakteriers processer för att skapa energi från organiskt material. Detta skriver Digital Trends. Forskarnas teknik är inte helt ny, men gruppen menar att deras bränsleceller är betydligt billigare och effektivare än liknande produkter. I praktiken innebär detta att det är högre sannolikhet att bränslecellerna faktiskt kommer kunna användas.

LÄS ÄVEN: Företaget som skapar förnybar energi av gammal mat – och säljer den till en hel stad

Bärnslecellerna är 6,4 kvadratcentimeter stora och innehåller en katalysator av kol som skapats med glykos och ett protein hämtat ur äggvitor. Vanligtvis används istället platina, vilket är betydligt dyrare. Att använda glykos och äggprotein gör dessutom produkten förnyelsebar.

Bränslecellerna kan i dagsläget inte producera lika mycket el som sol- och vindenergi, men produktionen är betydligt billigare. Varje bränslecell kostar bara mellan 1 till 2 pund, motsvarande 12 till 23 kronor. 

Att använda urin som energikälla är ett attarktivt alternativ för invånare i utvecklingsländer där man inte har råd att bygga stora vindkraftverk eller solenergianläggningar. För bara några kronor kan man istället använda sitt urin. Visst, man får inte ut lika mycket energi, men det är i alla fall en bra start.

LÄS ÄVEN: Smarta solceller från Sverige ska lysa upp hela Afrika


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.