Fotograf: Stocksnap

Rekryteringsexperten: "Ställ högre krav när du söker jobb"

Rekryteringsexperten Rebecca Hallberg ger sina fem tips på hur du som arbetssökande ökar din makt.

Att jobbsökandet är en snårig djungel kan nog de flesta skriva under på. Det är inte lätt att stå ut bland alla som söker på samma tjänster. Det lätt att man i den tuffa konkurrensen hamnar i underläge gentemot argetsgivare, men det är viktigt att våga vara tuff och ställa krav, menar rekryteringsexperten Rebecca Hallberg på TNG.

För DN tipsar hon om vad man som arbetssökande ska tänka på för att öka sin makt i arbetssökarprocessen. Tipsen förekom först i TNG:s podcast "Tack för din ansökan", du hittar alla avsnitt här. "De flesta söker fortfarande jobb via arbetsannonser. Redan där uppstår ett slags beroendeförhållande – du måste bevisa för arbetsgivaren att du är den bäst lämpade kandidaten för tjänsten. Det gör att många inte törs ställa frågor under arbetsintervjuerna, eftersom man är rädd för att verka för krävande", säger hon.

Rebecca Hallberg menar att det finns mycket att tjäna på med att våga fråga och ställa krav på eventuella framtida arbetsgivare. "En anställningsprocess handlar om att hitta fram till varandra. Det är viktigt att komma ihåg att jobbet ska passa även dig som är arbetssökande. För att kunna göra det behöver du komma fram till vad du har för egna förväntningar på tjänsten och arbetsplatsen – och sedan ställa frågor till arbetsgivaren för att se om de kan matcha det", berättar hon.

Här är hennes fem tips för att förbättra din ställning under arbetsintervjun:

1. Du får ställa krav som arbetssökande! Det är viktigt att komma ihåg. Se arbetsintervjun som ett ömsesidigt möte.

2. Även om det är bra att ha frågor är det viktigt att du först skapar ett intresse för dig hos arbetsgivaren.

3. Kraven ska läggas fram som frågor eller önskemål, och inte just som krav. Försök att få till en dialog om dina krav med arbetsgivaren.

4. Fundera på varför du ställer kraven. Är det en förutsättning för att du ska kunna må bra på jobbet, eller handlare det snarare om bekvämlighet?

5. Ju fler krav du ställer, desto mer kommer chefen att förvänta sig av dig. Därför är det viktigt att bara framföra krav om det verkligen behövs.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST