Akelius svenskaspel där nyanlända ska kunna lära sig det svenska språket.

Miljardären satsar 100 miljoner på spel som ska lära nyanlända svenska

"Jag blev irriterad över att de inte får börja lära sig språket förrän de har blivit godkända på något vis. Så kan vi inte ha det. Man måste kunna börja direkt."

Fastighetsmiljardären Roger Akelius vill nu hjälpa till i integrationsprocessen. Han satsar nu 100 miljoner på ett nytt spel som ska hjälpa nyanlända att lära sig det svenska språket. Att spela spelet är gratis och att lära sig språket ska kännas som en kul lek, säger Akelius till Aftonbladet. "Vi ska lära flyktingar att tala svenska, på ett enklare sätt än man gör normalt."

Akelius har länge tyckt om att sprida sina pengar omkring sig. När han förra året fyllde 70 år gav han sin 500 anställda på Akelius Fastigheter ett 20-procentigt lönelyft. Tidigare har han även skänkt hundratals miljoner till SOS Barnbyar. Men några som inte fått Akelius pengar är Skatteverket. Miljardären är bosatt på Bahamas och en ständigt utpekad skatteplanerare.

HELA LISTANSveriges 156 miljardärer

Akelius nya spel ska lanseras första veckan i maj. Portalen ska innehålla 20 olika språk, de 20 vanligaste bland världens flyktingar, och lektioner som alla är kortare än 8 minuter. Lektionerna cirklar kring spel, frågor, fraser, bilder, sagoklassiker och musik. "Kursen har tusen lektioner, med 40 000 bildsidor, all text är inspelad med professionell speaker samt 500 korta video, 30 000 elevuppgifter och tio tusen färgfotografier", säger Akelius till Aftonbladet.

Man använder bilder för att lära sig nya ord.

Och sedan får man även öva på att stava dem.


Man kan även lyssna på inspelade konversationer.

Miljardären säger även att portalen ska komma att marknadsföras både till skolor och privata alternativ. Han hoppas att skolor med brist på lärare ska vilja använda portalen. "Jag är övertygad om att vi kan spara några tusen lärare på det här. Den vanliga undervisningen kräver många olika lärare. Det här sparar också på lokaler."

Spelen är idag utformade för lite äldre barn och vuxna, säger Akelius till Aftonbladet. "Men vi kommer också att lägga in lektioner för förskolebarn, jag har just anställt en förskollärare som ska ta fram startövningar för små barn. Som att man ska visa ett äpple på bild och sedan får höra vad det heter."

Akelius berättar att hans engagemang i frågan grundar sig i de möten han haft med nyanlända via sitt fastighetsbolag. "Jag blev irriterad över att de inte får börja lära sig språket förrän de har blivit godkända på något vis. Så kan vi inte ha det. Man måste kunna börja direkt."

"Jag har varit inne i många olika läger, har man sett hur det är... Det är människor som du och jag, det är skamligt hur vi sänder iväg dem nu till någon slags koncentrationsläger i Turkiet. Nej, jag kan inte annat än hjälpa."

LÄS ÄVEN: Han blev miljardär efter 5127 försök


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.