Företaget som skapar förnybar energi av gammal mat – och säljer den till en hel stad

Vad en del ser som skräp, ser andra som en affärsidé. 

Matsvinn är ett stort problem. Inte minst i "the land of opportunity", USA, där ungefär 60 miljarder kilo mat slängs varje år. Ett amerikanskt företag ser dock möjligheter med svinnet och skapar elektricitet av det.

Det privata utvecklingsföretag EDF Renewable Energy driver ett biogasprojekt i Colorado. Projektet skapar energi med hjälp av matavfall. Avfallet tas från en av Colorados mest befolkningstäta områden och genom en metanbildningsteknik omvandlar man det som allmänt betraktas som skräp till elektricitet.

Förra året kastade amerikaner runt 60 miljarder kilo mat, alltså ungefär en tredjedel av deras tillgängliga livsmedel. Den största delen av maten som slängdes ligger nu i depåer och väntar på att förmultna. När maten bryts ned bildas metan, en kraftfull växthusgas som bidrar till klimatförändringarna. Biogasprojektet i Colorado försöker fånga denna gas och göra den till något mer användbart och mindre skadligt.

LÄS ÄVEN: 7 startups som minskar matsvinnet

Anläggningen rymmer sex tankar, eller så kallade "kokare", som i själva verket fungerar som magar. Först smälts matavfallet så att det transformeras till vätska, gas och fast form. Vätskan återanvänds i metanbildningsprocessen, det fasta materialet används för kompostering, och gasen genererar elektricitet.

"Vi har sett en hel del av dessa typer av kokare i Europa och vi har precis börjat komma se dem dyka upp i USA", berättar Darby Hooverm resursspecialist för Natural Resources Defense Council.

Hoover förklarade även att de flesta städer inte skulle värdera projektet eftersom kostnaderna är väldigt höga. Dock har den inte avskräckt Kaliforniens huvudstad Sacramento, som har inlett ett 20-årigt avtal med EDF. 


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.