Fotograf: Flickr - Fuerzas Armadas

Världens mest miserabla ekonomi inför 4-dagarsvecka - för att spara el

I ett desperat försök att spara el förklarar presidenten alla fredagar lediga. 

Venezuela har ofrivilligen blivit ett föregångsland – i alla fall vad gäller 4-dagarsarbetsveckan. President Nicolas Maduro har gett hela landet ledigt varje fredag i april och maj. Anledningen är dock inte en arbetstidsreform utan ett desperat försök att ransonera under den rådande torkan, och den ekonomiska krisen.

Vattenreserverna i landet har nått så låga nivåer att Venezuela riskerar att behöva stänga ner den dammen som står för 40 procent av landets elproduktion - och 75 procent av huvudstadens - för att undvika skada på generatorerna, skriver Bloomberg.

INTERVJU: Professorn: "Vi borde bara jobba två timmar per dag"

Om fredagsledigheten inte lyckas spara tillräckligt med el och vatten, kommer det innebära betydligt mer ledighet än en handfull långhelger, och det skulle innebära enorm ekonomisk skada om industrin tvingas lägga ned helt.

Energibrist har rått sedan en torka tagit landet i sitt grepp, och över de senaste tolv månaderna har landet sett 15 procent mindre nederbörd än ett genomsnittligt år.  Regeringen har inte kunnat erbjuda andra lösningar än att ge alla ledigt för att spara på elen. Landet har redan stängts ner en hel vecka i samband med påskfirandet.

OLJEKRISEN: Masskonkurs bland amerikanska oljebolag - och fler riskerar att falla

”Tillståndet av landets ekonomi och infrastruktur är horribelt,” skriver Luis Vicente Leon, som leder Caracas-baserade opinionsundersökningsfirman Datanalisis, ”men ännu mer horribelt är att regerings enda svar på att det inte finns någon el är att stänga av ljuset.”

Krisen kommer synnerligen olägligt i mitten på en oljekris som drabbat Veneszuelas ekonomi hårt. Oljan uppgår vanligtvis till 95 procent av landets exporter. Driven av fallerande oljeexport krympte Venezuelas ekonomi 10 procent förra året och enligt prognoser blir det ingen återhämtning i år utan ytterligare tillbakagång på 6 procent, enligt internationella valutafonden, IMF. Som om det inte vore nog har Venezuela cirka 81 miljarder kronor i obligationsbetalningar under 2016.

VIDEO: Kan oljan bli nästa globala megakris?

Bloomberg har tagit fram ett index för ekonomisk misär. Indexet baseras på prognosticerad inflation, tillväxt, arbetslöshet och utveckling av konsumentprisindex, KPI. Venezuela toppar listan för andra året i rad, men drar iväg rejält. I indexet får Venezuela värdet 159,7 medan Argentina, på andra plats, bara får 39,9. Enligt Bloombergs beräkningar kommer KPI öka med 152 procent och arbetslösheten vara upp mot 8 procent för Venezuela under 2016. 

MISSA INTE: Framtidsforskaren: "Skrota arbetstid helt"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST