Fotograf: Youtube

Tyskt startup odlar direkt i affären

Glöm transporter, bekämpningsmedel, och stor vattenåtgång - Kräutergarten tar stadsodling ända in i din matbutik.

Det tyska startupföretaget Infarm jobbar för med tekniska lösningar för odling för stadsmiljöer, vertikalt och inomhus. Tillsammans med innovationsbolaget Metrogroup har företaget tagit fram en odling som är tillräckligt liten och effektiv för att kunna installeras i en vanlig mataffär. 

Kräutergarten - vilket betyder örtträdgård - kallas projektet eftersom det första och för tillfället enda i bruk endast odlar örter. Företaget hävdar dock att det lätt kan anpassas till en mängd olika grönsaker och planerar på at tbörja massproducera odlingsenheterna för vanliga matvarubutiker redan vid slutet av året. 

RELATERAT: Han ska få svenskarna att odla fisk i hemmet

Kräutergartens teknik innebär att inga bekämpningsmedel behöver användas, vattenåtgången är låg jämfört med traditionellt jordbruk, och inga transporter behövs eftersom plantorna aldrig byter plats. Förutom att vara ett miljövänligt sätt att odla är tekniken så effektiv att den också skryter med låga kostnader, och mer smakrika och fräscha grödor. 

"Kräutergartens produkter har inte ens utsatts för mörker," säger Olaf Koch, styrelseordförande för Metro AG i en Youtube-video om satsningen, "de går direkt från att växa till din mun."

Odlingstjänsten ska kombineras med en app som låter konsumenter förboka sina grönsaker, och se när de är mogna. Infarms affärsmodell bygger på att ge matvarukedjor tillgång till teknologin relativt billigt och istället tjäna pengarna på tilläggstjänster såsom appen. 

MER OM MAT

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST