Fotograf: The Wolf of Wall Street / Paramount Pictures

Prognos: Var tredje bankanställd kommer sparkas inom 10 år

Europeiska banker kommer det närmsta decenniet tvingas sparka 30 procent av sina anställda. Orsaken stavas ny teknik.

Europeiska och amerikanska banker kommer att behöva göra sig av med 1,7 miljoner jobb de närmaste tio åren. Detta enligt en rapport trån Citygroup. Anledningen är att fintechbolag blir allt större, och framförallt hittar tillväxtmöjliheter inom låne- och betalningssegmenten.

Rapporten har tittat på tillväxten inom fintech-industrin, hur de fördelar sina resurser och hur konsekvenserna för bankerna ser ut. Nedskärningarna som förutspås kommer motsvara 30 procent av anställda inom banksektorn i USA och Europa kommande tio år.

HAN TROR PÅ ÄNNU STÖRRE NEDSKÄRNINGAR: Sparkade bankpampen: Hälften av jobben kan vara borta om 10 år

"De största nedskärningarna kommer drabba länder som har genomgått en stor kris eller är teknikintensiva", säger Ronit Ghose, en av författarna till rapporten.

Två katalysatorer till nedskärningarna identifieras. En är att ny teknik möjliggör det för banker att driva mer av sin verksamhet digitalt. Den andra är att en snabbt ökande konkurrens tvingar banker att bli smalare inom sina mest lönsamma områden.

PÅBÖRJAR BANKKARRIÄR: Reinfeldt får nytt internationellt toppjobb


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.