Elizabeth Holmes Fotograf: Theranos

Theranos kan bli första tunga startupen att falla - då spricker bubblan?

Ödesdiger kritik mot Theranos blodprovsteknologi kan bli sista droppen för investerarnas förtroende för unicorns. Nu letar de efter kackerlackor istället. 

Elizabeths Holmes och hennes bioteknikbolag Theranos har haussats sedan presenterade sina produkter för två år sedan. Blodprovsbolaget värderades till 9 miljarder dollar, eller 74 miljarder kronor, och eftersom Holmes äger mer än hälften av det flög hon upp på Forbes lista över miljardärer, och utnämndes till världens yngsta kvinna som blivit miljardär av egen kraft.

Holmes, som hoppade av elituniversitet Stanford vid 19 års ålder, hävdar själv att bolagets nya metod för att ta blodprov innebär en revolution för hälsovården, eftersom de bland annat är betydligt snabbare än traditionella blodprov. Theranos skriver på sin hemsida att de erbjuder mer än 240 olika tester. Men sedan värdering sedan den höga värderingen har företaget fått möta mycke kritik. 

LÄS MER: Hennes startup värderas till 77 miljarder - och ska revolutionera läkemedelsbranschen

Senast på torsdagen i förra veckan levererades den senaste i en rad kritiska granskningar av amerikanska biotechstartupen Theranos. En statlig utredning av blodprov utförda vid ett av Theranos testfaciliteter i Kalifornien, som enligt Theranos ska kunna ställa precisa diagnoser utifrån endast ett par droppar blod, visar sig inte uppfylla Theranos egna precisionskrav. Testet visade att blodproven misslyckas i närmare 30 procent av fallen. 

Utfallet för Theranos prov får skilja max 20 procent enligt bolagets egna direktiv från traditionella blodprov, men i testet var intervallet för skillnaden i utfall 21 procent till 130 procent, skriver Ars Techinica. Den låga precisionen rör en rad tester som blodprovsinstrumentet Edison ska kunna genomföra. Exempelvis misslyckades ett test för att mäta ett hormon för som påverkar Testosteronnivåer i 87 procent av fallen, skriver Wall Street Journal. Dessutom har Theranos fått kritik för att vara långsamma med att meddela patienter om fel i proven och för att proven i många fall utförs av okvalificerad personal.

”Det här är första gången vi faktiskt fått se data från Theranos instrument, och det är så dåligt som man hade varit orolig för att det skulle vara,” sa Stephen Master, professor i patologi vid Weill Cornell Medical College till Wall Street Journal, ”Baserat på den här datan är det svårt att förstå att det gick ut med det här instrumentet och testade patienter med det.”

LÄS MER: Har hennes glödheta startup något att dölja?

Den nu ifrågasatta blodprovsteknologin var största anledningen bakom Theranos värdering till 9 miljarder dollar 2014, vilket gör det till det i nuläget 14e högst värderade riskkapitalbackade företaget i världen. Men Theranos är inte ensamma om strävan att ta fram ett universalblodprov, och om det visar sig att teknologin lanserats prematurt kan det få ödesdigra konsekvenser, inte bara för Theranos utan för hela unicorn-hypen.

Investerares intresse har redan börjat falna, med stigande skepsis till de höga värderingarna på för unicorns. Bill Gates är en av dem som varnat för bolagen.

Tim McSweeney, en av direktörerna vid tech-inriktade banken Restoration Partners säger till Business Insider att unicorns är en bubbla som nu håller på att tappa sitt momentum. Om ett bolag spricker skulle det kunna få investerarnas förtroende för övriga bolag att försvinna över en natt, som i dotcombubblan i slutet av 90-talet. Och på gränsen mellan vara och icke-vara balanserar nu Theranos, den högst värderade riskkapitalbackade startupen i världen med sin värdering på 9 miljarder.

Investerare börjar redan slå sig med det nya begreppet kackerlackor för att beskriva nya attraktiva företag att investera i. Till skillnad från fantasifoster som unicorns, är kackerlackor högst verkliga, och kan överleva nästan vad som helst – till exempel kärnvapenkrig, skriver Business Insider. Det stigande intresset för denna typ av företag avspeglar den växande oro som finns på riskkapitalmarknaden. Istället för företag som Uber och Snapchat som fokuserar på att växa användarbasen för att kunna ta in ännu mer pengar, letar riskkapitalister efter företag som visar att de kan tjäna pengar från början, enligt Tim Sweeney. 

LÄS MER: Ubers vd: "Börsnoteringen ska ske så sent som möjligt"

LÄS MER: Snapchats omsättning ska växa med 600 procent - på ett år


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST