Svenskar slänger enorma mängder kläder - som faktiskt kan användas

Varje år slänger genomsnittssvensken 8 kilo kläder i soporna

Ekologiska kläder så som H&M:s Conscious fashion eller Asos Green Room kanske minskar vårt ekologiska fotavtryck per klädesplagg som vi köper. Dessvärre hindrar dessa kollektioner inte den ökande konsumtionen av textiler – den gynnas snarare. Och en ökande konsumtion verkar leda till att allt fler fullt användbara kläder hamnar i soporna.

Det är främst den yngre generationen som köper nya kläder. Studier indikerar att det har blivit ett allt viktigare sätt för det yngre klientelet att uttrycka grupptillhörighet och identitet. Under de senaste 10 åren har klädkonsumtionen stigit med 50 procent i Sverige och nettoinflödet av kläder beräknas till 15 kilo per år per person. Kläder har också blivit billigare relativt sätt. Bland annat möjliggör klädjätten Zara ”fast fashion” – snabb tillverkning av moderiktiga kläder till ett lägre pris.

LÄS ÄVEN: Framtidens tyg är svenskt, smart och snällt

Fast fashion är en flera faktorer som har gett upphov till ett textilöverskott. Överskottet innebär att allt fler textiler slängs eller förvaras längst in i garderoben för att aldrig användas. Detta är ett riktigt slöseri: För att producera ett kilo bomull går det åt mellan 7000 och 29 000 liter vatten, skriver Naturvårdsverket i en rapport.

Studier av Naturvårdsverket har visat på att genomsnittssvensken slänger omkring 8 kilo textiler, kläder och skor rakt ner i soporna varje år. Och detta är kläder som gott och väl hade kunnat återanvändas.

LÄS ÄVEN: H&M satsar på mångfald - Caitlyn Jenner blir modell för sport-kollektionen

"Den här studien visar att det finns potential att återanvända betydande delar av det som slängs i det osorterade hushållsavfallet. Det finns också en stor andel textil i ren bomull som skulle kunna gå till materialåtervinning istället för att gå till förbränning", säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket till tidningen NyTeknik.

Som tur väl är finns det lösningar till problemet. Man kan skänka sina kläder till klädinsamlingar, själv sy om och skapa nytt mode av kläder man tröttnat på eller helt enkelt vara nöjd med och behålla sina kläder. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST