Fotograf: SpaceX

SpaceX stäms för oetisk rekrytering - försökte komma åt företagshemligheter

Datorchiptillverkaren Broadcom har lämnat in stämningsansökan mot SpaceX efter att rymdfartsbolaget rekryterat fem av Broadcoms seniora ingenjörer i mars 2016.

Broadcom anklagar SpaceX för att ha använt en tävling för att identifiera och rekrytera ingenjörstalanger från företaget. Fem ingenjörer från Broadcom rekryterades för utveckling av satellitchip i mars 2016. Eftersom Broadcom tillverkar satellitchip anser företaget att SpaceX försöker stjäla företagshemligheter. 

Samtliga av de fem rekryterade ingenjörerna har doktorerat i elektronikteknik vid amerikanska universitet, fick sin tidiga träning i Iran och jobbade innan övergången till SpaceX på Broadcoms avdelning för radiofrekvenschips, skriver Quartz. Enligt Broadcom har SpaceX rekryterat dem som ett lag för att komma åt deras specialkompetens och Broadcoms företagshemligheter.

Enligt SpaceX används en annan design för satellitchippen som ingenjörerna nu jobbar på och de har inte blivit ombedda att avslöja några företagshemligheter. Ingenjörerna ska självmant ha tagit kontakt med SpaceX eftersom de fruktade nedskärningar, och en av dem hade nyligen blivit degraderad på Broadcom. Dessutom ska bara en av ingenjörerna i fråga ha deltagit i tävlingen som Broadcom påstår var en täckmantel för rekryteringsprocessen.

I samband med stämningsansökan har Broadcom begärt att ingenjörerna ska stängas av från SpaceX tillsvidare, men begäran avslogs av domstolen eftersom SpaceX hävdade att ingenjörerna var väsentliga för att företaget inte skulle förlora racet om att lansera ett nytt satellitinternet baserat på en svärm av satelliter. 

LÄS MER: Elon Musks 4000 satelliter ska överskölja hela världen med internet


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.